Keramische matrix-composieten snijden: hoe moet dat?

Enige tijd geleden werkte onze leverancier Sharp & Tappin nauw samen met het materiaaltestteam van het National Composites Centre (NCC) in Bristol om een serie snijtesten uit te voeren op monsters van composietmaterialen met keramische matrix (CMC).

De uitdaging was om een serie snijtesten uit te voeren met de nieuwe Compcut snijmachine van Sharp & Tappin. Het doel was om de zuiverste, scherpste afwerkingen te bereiken en tegelijkertijd de veelzijdigheid en de aanpasbaarheid van de machines te testen op het gebied van snijkwaliteit.

In recente tests bleken de Compcut snijmachines zeer efficiënt te zijn. De Compcut 1200 snijdt met een snelheid van 125 mm/s – wat gebruikt zal worden om de efficiëntie van het snijden van CMC-materialen te beoordelen.

 

Het geteste materiaal: keramische matrix-composieten 

Keramische matrix-composieten (CMC’s) zijn een subgroep van composietmaterialen en keramiek, bestaande uit keramische vezels ingebed in een keramische matrix. Versterkende vezels kunnen worden toegevoegd om de eigenschappen van CMC te verbeteren, met name koolstof en silicium carbide.

CMC biedt extreme thermische weerstand in vergelijking met andere composietmaterialen – het blijft ongelooflijk stabiel bij hoge temperaturen en is zeer licht van gewicht. Hoewel de druksterkte lager is dan die van traditioneel keramiek en delaminatie de neiging heeft op te treden, worden CMC-materialen toch gebruikt in een groot aantal industriële toepassingen. Hieronder vallen remsystemen en verwarmingselementen die bestand moeten zijn tegen hoge temperaturen, maar ook verbrandingsmotoren zoals turbines en onderdelen voor raketaandrijving. De mogelijkheid om deze materialen fijn te snijden opent een veelheid aan toepassingen binnen de energiesector, luchtvaart- en elektronica-industrie.

NCC besloot zijn composietmaterialen te snijden met behulp van de Compcut 300 snijmachine van Sharp & Tappin. Hiermee werd voldaan aan de specifieke eisen van de vele klanten, terwijl tegelijkertijd het vermogen van de Compcut reeks om eenvoudige en efficiënte CMC-snijproducten te produceren, werd benadrukt. De laatste uitdaging kwam toen het NCC complexe vormen moest snijden, ver van het gemak van loodrechte rechthoekige onderdelen. De taak werd toevertrouwd aan de nieuwste machine in het Compcut gamma, de PCR 600 van Sharp & Tappin, om haltervormige onderdelen uit CMC te snijden.

Het succes van Compcut snijmachines

De resultaten toonden een vergelijkbaar niveau van zuivere afwerking als bij de Compcut machines, en Sharp & Tappin is nu klaar om de uitdaging uit te breiden naar andere materialen om de duurzaamheid en efficiëntie van het precisiesnijden van geavanceerde composieten volledig te testen.

De Compcut PCR 600 is een veilige, compacte machine die snel en krachtig snijden levert met een snelheid van 100 mm/s binnen een gesloten behuizing. De Compcut PCR 600 overtreft de Compcut ACS snijmachines die slechts snijsnelheden van 40 mm/s halen en biedt nog meer voordelen dankzij de drie-assige precisie capaciteit, waardoor meer gedetailleerde en complexe ontwerpen kunnen worden gemaakt van een breed scala aan geavanceerde materialen.

Bent u geïnteresseerd?

Voor meer informatie of een demonstratie over onze precisie-composietsnijmachines kunt u contact opnemen met onze specialisten.

Onze nieuwste uitdaging

De Compcut PCR 600, die eerder werd onthuld op de Advanced Engineering Show, heeft het aantal mogelijkheden vergroot op het gebied van keramische matrix composieten voor het steeds veranderende landschap van de hedendaagse bouw, lucht- en ruimtevaart, transport en andere relevante industrieën. 

De nieuwste serie PCR-snijmachines van Sharp & Tappin omvat het instapmodel PCR 300, PCR 600 en PCR 1200.

De Compcut machines produceren consistente, zeer nauwkeurige testmonsters die een essentieel onderdeel vormen van het composieten productieproces – een taak die doorgaans lastig, langzaam en vuil is en een hoge risicofactor met zich meebrengt.

Veel toonaangevende technische bedrijven en academische instellingen hebben de Compcut serie al in gebruik genomen voor een meer efficiënte snijoplossing voor composieten.

Op zoek naar de volgende uitdaging

Daarom moedigen we materiaal ontwerpers aan om hun traditionele benadering van snijden uit te dagen door hun composietmateriaal aan ons voor te leggen voor een eerlijke beoordeling van de kwaliteit van de testmonsters. Er vindt een demonstratie plaats op een locatie naar keuze, waarna een gratis set monsters naar Sharp & Tappin wordt gestuurd.

Gaat u ook de Compcut uitdaging aan?

Gerelateerde berichten

Van handmatig snijden tot automatisering: de overstap van universiteit van Nottingham naar de COMPCUT ACS 300

COMPCUT, de gespecialiseerde divisie van Sharp & Tappin die geavanceerde snij- en bewerkingsoplossingen voor composieten ontwerpt en produceert, is onlangs geprezen door de Universiteit van Nottingham voor het leveren van ultieme prestaties en veiligheid in geavanceerde snijoplossingen voor composieten aan haar Composites Research Group. De universiteit kocht de COMPCUT ACS 300 in februari eerder dit [...]

Compcut precisiesnijmachines op het scherpst van de snede

Succes bij het CTE  In navolging van ons recente artikel om composiet materialen van de hoogste kwaliteit te beoordelen als onderdeel van de Compcut uitdaging, blijven de verwezenlijkingen van het Sharp & Tappin team met hun assortiment composiet snijmachines groeien. Zo hebben ze onlangs een accreditatie ontvangen van Composite Test and Evaluation (CTE). Opnieuw een [...]

Optimaliseren en stroomlijnen van het productieproces van composietmonsters

Bij het testen van composietmaterialen wordt algemeen erkend dat positieve resultaten afhangen van de precisie en kwaliteit van de monsters. Dit betekent dat als uw monsters consequent worden geproduceerd volgens de strengste normen (dit betekent goede oppervlakteafwerking, parallelliteit en loodrechtheid), uw testresultaten de werkelijke eigenschappen van het geteste materiaal zullen weerspiegelen. Als uw monsters echter [...]

juli 18, 2023