Van handmatig snijden tot automatisering: de overstap van universiteit van Nottingham naar de COMPCUT ACS 300

University of Nottingham Compcut

COMPCUT, de gespecialiseerde divisie van Sharp & Tappin die geavanceerde snij- en bewerkingsoplossingen voor composieten ontwerpt en produceert, is onlangs geprezen door de Universiteit van Nottingham voor het leveren van ultieme prestaties en veiligheid in geavanceerde snijoplossingen voor composieten aan haar Composites Research Group.

De universiteit kocht de COMPCUT ACS 300 in februari eerder dit jaar ter ondersteuning van onderzoek dat werd gefinancierd door de EPSRC Future Composites Manufacturing Research Hub (CIMComp) en heeft sindsdien aanzienlijke verbeteringen gezien in verschillende van haar academische procedures.

Tom Turner, adjunct-directeur bij EPSRC Future Composites Manufacturing Research Hub, zei dat de voordelen van de ACS 300 onmiddellijk duidelijk waren: “De ACS 300 is ideaal voor het leveren van testklare monsters, zo eenvoudig dat je de machine op volle kracht kunt laten werken zonder toezicht te houden. De digitale interface van waaruit we commando’s invoeren is een veel veiligere en effectievere methode om promovendi te leren hoe ze samengestelde testmonsters moeten snijden.”

Voordat ze COMPCUT benaderden, gebruikte de universiteit een traditionele platenzaag met diamantblad om koolstof-epoxymateriaal te snijden. Deze machine vereiste een hands-on aanpak; composietplaten werden handmatig door het blad geleid, wat het risico op letsel vergrootte en variabiliteit introduceerde in de monsters.

“Zodra we met de ACS 300 begonnen te werken, was de tijd die we besteedden aan het herkalibreren van nieuwe parameters aanzienlijk korter,” merkte Turner op. “Hoewel onze traditionele platenzaag effectief was zodra deze goed geconfigureerd was, liet de kwaliteit van de afgewerkte zaagsnede veel te wensen over.”

De ACS 300 is de kleinste in COMPCUT’s reeks van geavanceerde composiet zaagoplossingen. Deze heeft een plaatafmeting van 300 mm x 300 mm, wat ideaal was voor de testmonsters van CIMComp, omdat dit een zeer consistente en nauwkeurige parallelliteit en loodrechtheid biedt (tot op 0,03 mm). De afwerking van de gesneden testmonsters van de ACS 300 is ongeëvenaard en vereist geen nabewerking. De kwaliteit zorgt ervoor dat de monsters direct gebruikt kunnen worden voor microscopie en trek- en drukproeven.

“Tot dit jaar moesten we onze testmonsters van plaatzagen handmatig polijsten omdat de randen gerafeld waren,” voegt Turner toe. “Het afwerkingsniveau dat we nu van de ACS 300 krijgen, heeft de tijd verkort die nodig is om monsters naar de onderzoekslaboratoria te sturen.”

Lee Harper, hub manager bij EPSRC Future Composites Manufacturing Research Hub, zei: “Een student kan binnen een uur worden opgeleid om de machine te bedienen. Normaal gesproken zouden studenten onze oude machine niet mogen gebruiken vanwege de veiligheid. De afgesloten ruimte van de ACS 300 heeft meer promovendi de kans en het vertrouwen gegeven om hun eigen monsters te snijden en hun kennis te ontwikkelen.”

De ACS 300 heeft de universiteit in staat gesteld om de tijd die nodig is voor de staalvoorbereiding met ongeveer 80% te verminderen.

“Naast het feit dat de afgesloten ruimte de ultieme veiligheid biedt voor onze studenten, is een groot voordeel dat deze machine veel stiller is dan onze oude machine,” merkte Harper op. “Het is niet nodig om gehoorbeschermers te dragen in de buurt van de machine; je kunt gemakkelijk een gesprek voeren naast de machine. Dit heeft de werkomgeving in ons lab enorm verbeterd.”

Jon Small, hoofd verkoop van COMPCUT, verklaarde: “De feedback van Lee en Tom van CIMComp heeft de vele voordelen van de COMPCUT ACS 300 aangetoond. De machine heeft zijn waarde bewezen als compact, zeer betrouwbaar apparaat voor het produceren van testklare monsters voor de composiet R&D-afdeling van de universiteit en biedt daarnaast ongekende veiligheid en optimalisatie voor de volgende generatie composiettechnici.”

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met Bart Weymeels, onze productspecialist als u meer informatie wilt over COMPCUT.

Gerelateerde berichten

8 Belangrijke afwegingen bij de aankoop van een scanning elektronenmicroscoop (SEM)

De aankoop van een elektronenmicroscoop (SEM) kan een aanzienlijk concurrentievoordeel opleveren voor organisaties die actief zijn in een omgeving waar microscopie van het grootste belang is. Een SEM gebruikt een gefocuste elektronenbundel om het oppervlak van een monster te scannen en zodoende beelden met hoge resolutie te genereren. De techniek is veel beter dan optische [...]

NETZSCH DSC en DMA: krachtige en complementaire hulpmiddelen voor materiaalonderzoek

Differentiële Scanning Calorimetrie (DSC) en Dynamische Mechanische Analyse (DMA) behoren al jaren tot de meest waardevolle technieken voor materiaalonderzoek. Deze twee thermische analysetechnieken bieden onderzoekers diepgaand inzicht in de eigenschappen van een zeer breed scala aan materialen. Valt daar anno 2023 nog iets nieuws over te melden?  Wat is Differentiële Scanning Calorimetrie (DSC)? Het principe [...]

FRITSCH PULVERISETTE P29: Klein maar Krachtig

Fritsch introduceert met de PULVERISETTE P29 een mini-snijmolen die we gerust uniek mogen noemen. Leest u even mee? Sterk en compact Met een maximale aanvoergrootte van 25 mm en een variabel toerental van 500-6000 tpm maalt de FRITSCH mini-snijmolen PULVERISETTE 29 snel en krachtig middelharde, zachte, taaie, vezelige, taai-elastische en temperatuurgevoelige materialen zoals granen, zaden [...]