Bepaling van deeltjesgrootte en deeltjesvorm in het lab

Deeltjesgrootte is reeds lang een bekende parameter voor de kwaliteitsbewaking  van grondstoffen en eindproducten in bijvoorbeeld de voedingsindustrie, bouw en metallurgie. Denk hierbij aan de grootte of fijnheid van rijst, suiker of bloem, of de grootte-distributie van cement of cokes. Voor deze bepalingen werd vroeger vrijwel exclusief gebruik gemaakt van zeefanalyse, waarbij het monster door een reeks testzeven met verschillende openingen wordt geschud, waarna de fracties via afwegen worden bepaald.

De laatste decennia zijn de eisen naar deeltjesgrootte en vorm een stuk hoger geworden omdat ook de toepassingen en vereiste eigenschappen van deeltjes in formulaties veel complexer en specifieker zijn geworden. Hierbij gaat het dan bijvoorbeeld over gecontroleerde drug release, waarbij de grootte van deeltjes rechtstreeks gerelateerd is met de snelheid waarmee een actieve component vrijkomt in het lichaam. Andere voorbeelden zijn het risico op verstopping van een inktcartridge tijdens printen, wanneer deeltjes die te groot zijn, of de vorm van houtvezels die met houtlijm en melamine kunststof worden vermengd om gladde laminaatvloeren te vormen.

Uit het voorgaande blijkt dat de vereisten op vlak van grootte en vorm enorm zijn toegenomen, en dat zeefanalyse niet langer een oplossing biedt omdat ze geen info geeft over de vorm en een beperkte benedengrens (typisch 20 tot 50 µm) of te weinig resolutie biedt. Ook de beperkte mogelijkheden tot automatisatie en de analyse snelheid van een zeeftest zijn redenen voor een modern analyselab om op zoek te gaan naar andere methoden voor deeltjesgrootte-analyse.

Benelux Scientific is geruime tijd de lokale verdeler in de Benelux van de apparatuur van het Duitse bedrijf Fritsch dat al meer dan 100 jaar actief is als fabrikant van laboratorium maalmolens en zeeftoestellen. Enkele decennia geleden startte Fritsch ook met de bouw van laserdiffractie analysers voor bepalen van deeltjesgrootte, en dynamische beeldanalyse toestellen voor de bepaling van vorm en grootte. In vergelijking met zeefanalyse bieden deze beide technieken bieden enorme voordelen op vlak van meetbereik, resolutie en snelheid.

Zo kan de Fritsch Analysette 22 NeXT Nano binnen 1 minuut een deeltjesgrootte-distributie bepalen van 0.01 – 3800 µm, en zijn metingen in natte (waterig en organisch milieu) en droge omgeving mogelijk.

Voor de bepaling van de vorm en grootte van deeltjes heeft Fritsch de Analysette 28 Imagesizer ontwikkeldDit toestel gebruikt dynamische beeldanalyse op beelden die door een high-speed camera worden opgenomen. Ook dit toestel kan natte en droge metingen uitvoeren in een range van 5 µm tot 20 mm.

Meer weten?

Neem hier contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Voedingsextrusie technologie in detail: Brabender Twinlab

Na een introductie tot de extrusie van vleesvervangers op basis van alternatieve eiwitten en de kennismaking met de Brabender TWINLAB-F 20/40 lab extruder gaan we nu dieper in op de verschillende elementen waaruit een moderne lab-extruder is samengesteld.  Met behulp van de Brabender TwinLab-F 20/40  en als applicatie voorbeeld de productie van vleesvervangende producten via natte extrusie, [...]

Röntgenfluorescentie-analyse en bewerking van metalen

Het recyclen van metaalschroot bestaat uit het terugwinnen, sorteren en verwerken van metaalschroot uit afgedankte producten of constructies, alsook uit productieafval, om het als grondstof te kunnen gebruiken voor de productie van nieuwe goederen. Metaallegeringen zijn ideale materialen voor recycling omdat metalen een onbeperkt aantal keren kunnen worden omgesmolten en zonder kwaliteitsverlies tot nieuwe producten [...]

Lassen analyseren met optische vonkemissiespectrometrie (OES)

Elke stalen constructie is slechts zo sterk als de zwakste las. Grondige inspecties en betrouwbare testresultaten kunnen het verschil maken tussen het succes of het mislukken van elk gelast product, ongeacht de omvang ervan. Bovendien zijn ze nodig om incidenten en ongevallen te voorkomen. Bruker biedt oplossingen voor de lasindustrie die grondige inspecties mogelijk maken [...]

november 14, 2022