Bepaling van deeltjesgrootte en deeltjesvorm in het lab met de Fritsch ANALYSETTE 22 NeXT Micro

Deeltjesgrootte is reeds lang een bekende parameter voor de kwaliteitsbewaking  van grondstoffen en eindproducten in bijvoorbeeld de voedingsindustrie, bouw en metallurgie. Denk hierbij aan de grootte of fijnheid van rijst, suiker of bloem, of de grootte-distributie van cement of cokes. Voor deze bepalingen werd vroeger vrijwel exclusief gebruik gemaakt van zeefanalyse, waarbij het monster door een reeks testzeven met verschillende openingen wordt geschud, waarna de fracties via afwegen worden bepaald.

De laatste decennia zijn de eisen naar deeltjesgrootte en vorm een stuk hoger geworden omdat ook de toepassingen en vereiste eigenschappen van deeltjes in formulaties veel complexer en specifieker zijn geworden. Hierbij gaat het dan bijvoorbeeld over gecontroleerde drug release, waarbij de grootte van deeltjes rechtstreeks gerelateerd is met de snelheid waarmee een actieve component vrijkomt in het lichaam. Andere voorbeelden zijn het risico op verstopping van een inktcartridge tijdens printen, wanneer deeltjes die te groot zijn, of de vorm van houtvezels die met houtlijm en melamine kunststof worden vermengd om gladde laminaatvloeren te vormen.

Uit het voorgaande blijkt dat de vereisten op vlak van grootte en vorm enorm zijn toegenomen, en dat zeefanalyse niet langer een oplossing biedt omdat ze geen info geeft over de vorm en een beperkte benedengrens (typisch 20 tot 50 µm) of te weinig resolutie biedt. Ook de beperkte mogelijkheden tot automatisatie en de analyse snelheid van een zeeftest zijn redenen voor een modern analyselab om op zoek te gaan naar andere methoden voor deeltjesgrootte-analyse.

Benelux Scientific is geruime tijd de lokale verdeler in de Benelux van de apparatuur van het Duitse bedrijf FRITSCH dat al meer dan 100 jaar actief is als fabrikant van laboratorium maalmolens en zeeftoestellen. Enkele decennia geleden startte Fritsch ook met de bouw van laserdiffractie analysers voor bepalen van deeltjesgrootte, en dynamische beeldanalyse toestellen voor de bepaling van vorm en grootte. In vergelijking met zeefanalyse bieden deze beide technieken bieden enorme voordelen op vlak van meetbereik, resolutie en snelheid.

Nieuw! FRITSCH A-22 NeXT Laser diffractie Particle Sizer 

De nieuwe FRITSCH A-22 NeXT is beschikbaar in 2 uitvoeringen: De Nano en de Micro uitvoering. De Nano uitvoering is uw Laser Particle Sizer als het gaat om de hoogste nauwkeurigheid en gevoeligheid zelfs met de kleinste deeltjes. Dit systeem heeft een extra breed meetbereik van 0,01 tot 3800 μm. De Micro uitvoering is een goedkoper alternatief en heeft een kleiner meetbereik van 0,5 tot 1500 μm.

Beiden maken gebruik van slechts één laser, beschikken over een aantal gepatenteerde functies voor maximale duurzaamheid én minimaal onderhoud en de installatie is zeer eenvoudig via plug and play. Ook is het mogelijk om een grondige reiniging uit te voeren zonder gereedschap aan de hand van een paar eenvoudige stappen. De krachtige software wordt gratis geleverd en biedt unieke opties voor evaluatie.

Dé unit om voor te kiezen, voor natte- en droge applicaties, voor een bedrag van € 30.000,-.

Zo kan de Fritsch Analysette 22 NeXT Nano binnen 1 minuut een deeltjesgrootte-distributie bepalen van 0.01 – 3800 µm, en zijn metingen in natte (waterig en organisch milieu) en droge omgeving mogelijk.

Voor de bepaling van de vorm en grootte van deeltjes heeft Fritsch de Analysette 28 Imagesizer ontwikkeldDit toestel gebruikt dynamische beeldanalyse op beelden die door een high-speed camera worden opgenomen. Ook dit toestel kan natte en droge metingen uitvoeren in een range van 5 µm tot 20 mm.

Meer weten?

Neem hier contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Nieuwe ultracompacte droge dispersie-eenheid voor Fritsch Analysette 22 NEXT

De Laser Particle Sizers van de ANALYSETTE 22 NeXT van de FRITSCH serie worden wereldwijd gebruikt in productie- en kwaliteitscontrole en in onderzoek en ontwikkeling voor het nauwkeurig meten van deeltjesgrootte van vaste stoffen, suspensies en emulsies. Een optimaal gedispergeerd monster is de basisvoorwaarde voor een betrouwbare bepaling van de deeltjesgrootteverdeling. In principe kan het [...]

FRITSCH PULVERISETTE P29: Klein maar Krachtig

Fritsch introduceert met de PULVERISETTE P29 een mini-snijmolen die we gerust uniek mogen noemen. Leest u even mee? Sterk en compact Met een maximale aanvoergrootte van 25 mm en een variabel toerental van 500-6000 tpm maalt de FRITSCH mini-snijmolen PULVERISETTE 29 snel en krachtig middelharde, zachte, taaie, vezelige, taai-elastische en temperatuurgevoelige materialen zoals granen, zaden [...]

Monstervoorbereiding simpel uitgelegd

Consistent, representatief, nauwkeurig Een consistente weergave van monstervoorbereiding leidt tot nauwkeurigere en herhaalbare analyseresultaten. Verkleinen of mengen van materialen met verschillende groottes, vetgehaltes, vochtniveaus of fysische eigenschappen kan een uitdaging zijn bij kritische analyses. Het verkrijgen van een representatief monster uit een hele batch kan variabel, complex en tijdrovend zijn. Dit is nog complexer als [...]

april 20, 2023