Bepaling van de deeltjesgrootteverdeling van chocolade

Met de Paasperiode in het vooruitzicht ging Benelux Scientific naar jaarlijkse gewoonte op bezoek met chocolade eieren bij een van onze leveranciers om te ontdekken welke analyses en testen er  in hun applicatielab op chocolade worden uitgevoerd. Naar Netzsch voor het reologische vloeigedrag van een chocopasta? Of misschien naar Gerhardt voor een Soxhlet-bepaling van het vetgehalte.

Dit jaar viel de keuze op Fritsch, onze Duitse leverancier van deeltjesgrootte-analyzers, zeeftoestellen en laboratorium maalmolens. Met de Fritsch Analysette 22 laser diffractie analyser analyseerden we hoe de deeltjesgrootte distributie van chocolade eruit ziet. 

Maik Paluga, Product manager Particle Sizing bij Fritsch, licht de resultaten toe: “De deeltjesgrootte van chocolade en chocoladeproducten is van grote invloed op het mondgevoel van het chocoladeproduct – een zeer kleine deeltjesgrootte zou een “glad” gevoel in de mond geven.

Om de gewenste kwaliteit te bereiken, moeten niet alleen de eindproducten zorgvuldig worden getest, maar moet ook het productieproces worden gecontroleerd.”

Maik Paluga Fritsch

Wil je meer weten over de deeltjesgrootte-analyse van chocolade? Download hier dan het rapport en maak kennis met de monstervoorbereidingstechnieken en wat een deeltjesdistributie curve ons leert over de kwaliteit van chocolade. 

Gerelateerde berichten

FRITSCH PULVERISETTE P29: Klein maar Krachtig

Fritsch introduceert met de PULVERISETTE P29 een mini-snijmolen die we gerust uniek mogen noemen. Leest u even mee? Sterk en compact Met een maximale aanvoergrootte van 25 mm en een variabel toerental van 500-6000 tpm maalt de FRITSCH mini-snijmolen PULVERISETTE 29 snel en krachtig middelharde, zachte, taaie, vezelige, taai-elastische en temperatuurgevoelige materialen zoals granen, zaden [...]

Monstervoorbereiding simpel uitgelegd

Consistent, representatief, nauwkeurig Een consistente weergave van monstervoorbereiding leidt tot nauwkeurigere en herhaalbare analyseresultaten. Verkleinen of mengen van materialen met verschillende groottes, vetgehaltes, vochtniveaus of fysische eigenschappen kan een uitdaging zijn bij kritische analyses. Het verkrijgen van een representatief monster uit een hele batch kan variabel, complex en tijdrovend zijn. Dit is nog complexer als [...]

Bepaling van deeltjesgrootte en deeltjesvorm in het lab met de Fritsch ANALYSETTE 22 NeXT Micro

Deeltjesgrootte is reeds lang een bekende parameter voor de kwaliteitsbewaking  van grondstoffen en eindproducten in bijvoorbeeld de voedingsindustrie, bouw en metallurgie. Denk hierbij aan de grootte of fijnheid van rijst, suiker of bloem, of de grootte-distributie van cement of cokes. Voor deze bepalingen werd vroeger vrijwel exclusief gebruik gemaakt van zeefanalyse, waarbij het monster door [...]

april 5, 2023