Analyse van aluminiumlegeringen met de Bruker Q4 POLO

Aluminiumlegeringen zijn zachte en lichte legeringen met fysische eigenschappen die ze ideaal maken voor een brede waaier van toepassingen. Heel wat industrieën gebruiken aluminiumlegeringen, omdat ze een uitstekende warmteoverdracht en corrosiebestendigheid hebben  alsook, afhankelijk van het type legering, een hoge sterkte.

De Bruker Q4 POLO vonk emissie spectrometer is een ideaal instrument voor de nauwkeurige chemische elementanalyse van alle gangbare aluminiumlegeringen. Met de nieuwe geoptimaliseerde MultiVision optiek, biedt de Q4 POLO uitstekende analytische prestaties, waardoor het instrument in staat is om de belangrijkste chemische elementen te bepalen, en betrouwbare resultaten voor alle relevante legeringselementen te rapporteren.

Monstername en monstervoorbereiding

Van het gesmolten metaal wordt een monster genomen, op een manier die representatief is voor de volledige oven. In een volgende stap wordt het monster gegoten of getrokken in een mal om een koud gegoten schijf te produceren. Deze schijven worden vervolgens zodanig voorbehandeld dat zij een vlak en homogeen oppervlak hebben.

Download hier het volledige rapport met Q4 POLO analyseresultaten van aluminium monsters en een vergelijking tussen verschillende referentiematerialen.

Bezoek onze website “metaal-analyse.be voor een volledig overzicht van apparatuur voor metaaltesten, of contacteer onze product specialisten voor een vrijblijvende demonstratie.

Gerelateerde berichten

Röntgenfluorescentie-analyse en bewerking van metalen

Het recyclen van metaalschroot bestaat uit het terugwinnen, sorteren en verwerken van metaalschroot uit afgedankte producten of constructies, alsook uit productieafval, om het als grondstof te kunnen gebruiken voor de productie van nieuwe goederen. Metaallegeringen zijn ideale materialen voor recycling omdat metalen een onbeperkt aantal keren kunnen worden omgesmolten en zonder kwaliteitsverlies tot nieuwe producten [...]

Lassen analyseren met optische vonkemissiespectrometrie (OES)

Elke stalen constructie is slechts zo sterk als de zwakste las. Grondige inspecties en betrouwbare testresultaten kunnen het verschil maken tussen het succes of het mislukken van elk gelast product, ongeacht de omvang ervan. Bovendien zijn ze nodig om incidenten en ongevallen te voorkomen. Bruker biedt oplossingen voor de lasindustrie die grondige inspecties mogelijk maken [...]

Bepaling van deeltjesgrootte en deeltjesvorm in het lab

Deeltjesgrootte is reeds lang een bekende parameter voor de kwaliteitsbewaking  van grondstoffen en eindproducten in bijvoorbeeld de voedingsindustrie, bouw en metallurgie. Denk hierbij aan de grootte of fijnheid van rijst, suiker of bloem, of de grootte-distributie van cement of cokes. Voor deze bepalingen werd vroeger vrijwel exclusief gebruik gemaakt van zeefanalyse, waarbij het monster door [...]

juni 20, 2022