Röntgenfluorescentie-analyse en bewerking van metalen

Het recyclen van metaalschroot bestaat uit het terugwinnen, sorteren en verwerken van metaalschroot uit afgedankte producten of constructies, alsook uit productieafval, om het als grondstof te kunnen gebruiken voor de productie van nieuwe goederen. Metaallegeringen zijn ideale materialen voor recycling omdat metalen een onbeperkt aantal keren kunnen worden omgesmolten en zonder kwaliteitsverlies tot nieuwe producten kunnen worden verwerkt. Meer dan de helft van de productie van de meeste metalen bestaat nu uit gerecycleerde legeringsmaterialen. Vrijwel alle metalen worden gerecycled, waaronder ijzer, staal, lood, zink, goud, aluminium en koper.

Het schrootrecyclingproces omvat verschillende stappen. Het begint met het verzamelen en terugwinnen van metalen. De metalen worden vervolgens gesorteerd met verschillende methoden, waaronder het gebruik van krachtige magnetische systemen of analysemethoden zoals draagbare röntgenfluorescentie (XRF), en ten slotte samengeperst voor verzending. Het schroot wordt gewoonlijk gesmolten in een grote oven. Er wordt een elektrolytische zuivering uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het eindproduct van hoge kwaliteit en vrij van verontreinigingen is. Na zuivering worden de gesmolten metalen afgekoeld en gestold. In dit stadium wordt het metaalschroot omgezet in staven die gemakkelijk kunnen worden ingezet voor de vervaardiging van nieuwe metaalproducten.

Draagbare röntgenfluorescentie is een snelle en betrouwbare methode voor het sorteren van waardevol ferro- en non-ferroschroot. Het kan ook de volledige chemische samenstelling van het schroot weergeven en in slechts enkele seconden ongewenste of “afval”-elementen opsporen.

 

Sorteren van schroot met een draagbare XRF-analyser

Of u nu een enkele schrootplaats exploiteert of meerdere recyclingbedrijven verspreid over meerdere locaties, draagbare XRF-analysers voor het sorteren van schroot zijn essentiële toestellen voor uw bedrijf.  

Deze analysers kunnen snel:

  • schroot sorteren op legering en positieve materiaalidentificatie (PMI) 
  • snelle schrootbeoordelingen uitvoeren
  • schroot sorteren voor gieterijwerkzaamheden 
  • XRF-pistolen kunnen alle soorten metalen analyseren, waaronder:
    • laag gelegeerd koolstofstaal
    • roestvrij staal
    • nikkel en legeringen voor hoge temperaturen
    • koperlegeringen
    • titaanlegeringen
    • aluminiumlegeringen
    • edele metalen
    • exotische metalen

Sorteren van schroot

Om van schroot nieuwe materialen te maken, moeten de verschillende soorten metaal worden gesorteerd en gescheiden in homogene metaalfracties. Een van de meest gebruikte technologieën voor het sorteren van schroot is draagbare röntgenfluorescentie. Snel en nauwkeurig sorteren en analyseren van metaallegeringen is essentieel om de efficiëntie en winstgevendheid van een schrootwerf te optimaliseren. Tegenwoordig zijn de kwaliteitseisen voor schroot hoger dan ooit en sorteerfouten kunnen leiden tot het afkeuren van hele ladingen en verlies van omzet.

Met Bruker’s S1 TITAN draagbare XRF-analyser kunnen schroothandelaars snel gemengd schroot sorteren en de materialen scheiden met behulp van de uitgebreide bibliotheek in het instrument. Met draagbare XRF-analyse kunnen gerecycleerde materialen nauwkeurig worden gekwantificeerd door elementaire analyse, zodat de juiste kwaliteit schroot naar de smelter wordt gestuurd.

Naast het sorteren van metaallegeringen kunnen draagbare XRF-analysers ook worden gebruikt voor het identificeren en sorteren van andere soorten materialen zoals PVC en niet-PVC-kunststoffen of voor het beoordelen van autokatalysatoren op hun gehalte aan edelmetalen.

 Draagbare XRF-analysers kunnen duizenden analyses op een dag uitvoeren, zodat grote hoeveelheden metaal snel kunnen worden gesorteerd. Het Bruker S1 Titan XRF-pistool identificeert de gemeten legering, waardoor zelfs een ongeschoolde operator een zeer productieve schrootsorteerder kan zijn.

Schrootprijzen en hun bepaling met behulp van XRF

Het gebruik van de Bruker S1 TITAN XRF-analyser levert de informatie die nodig is om de waarde van uw schroot te bepalen. Door verschillende metingen van een lading schroot te middelen en een waarderingsbron (zoals de prijzen van de London Metal Exchange) te gebruiken, kan de waarde van het schroot snel worden berekend. 

Wanneer draagbare XRF-analysers worden gebruikt om inkomend schroot te onderzoeken, kunnen zij niet alleen de materiaalanalyse bepalen, maar ook situaties opsporen waarin schroot mogelijk is vermengd. U kunt bijvoorbeeld achterhalen dat er een aanzienlijke hoeveelheid 316 roestvrij staal zit in een lading die wordt gepresenteerd als 304 roestvrij staal. Dit zou de waarde van de lading aanzienlijk verhogen.

Schroot sorteren met de Bruker S1 TITAN

Het identificeren van schroot is nog nooit zo eenvoudig en snel geweest als met de nieuwe Bruker S1 TITAN. De S1 TITAN staat aan de top van de draagbare metaalidentificatietechnologie, met een aantal belangrijke kenmerkende voordelen voor de schrootindustrie.

De S1 TITAN is een lichtgewicht (1,5 kg inclusief batterij) en robuuste draagbare XRF-analyser. Snelle analysesnelheid en uitzonderlijke nauwkeurigheid zijn twee belangrijke kenmerken die de S1 TITAN definiëren.

Wilt u meer informatie of een demonstratie van onze Bruker S1 TITAN draagbare XRF-analyser?

U kunt ook onze speciale website voor metaalanalyse bezoeken om meer te weten te komen over onze oplossingen.

Gerelateerde berichten

Draagbare XRF-bodemanalyse

De analyse van verontreinigingen in de bodem wordt tegenwoordig steeds populairder als middel om de gezondheid van het milieu te controleren. De bodem kan zware metalen en andere gevaarlijke elementaire verontreinigingen bevatten. Voordat de bodem wordt geëxploiteerd voor landbouw-, recreatie- of andere activiteiten, moet hij worden getest om mensen, planten, dieren en het omringende milieu [...]

Bruker Q4 POLO: de “kleine reus” voor metaalanalyse

Sinds zijn lancering eind 2021 is de Bruker Q4 POLO een echt succes. De Bruker Q4 POLO is de nieuwste toevoeging aan het gamma optische vonkenemissiespectrometers van Bruker. Het combineert meerdere innovaties om prestatieniveaus te bereiken die nooit eerder mogelijk waren met compacte OES-apparaten. De Bruker Q4 POLO is een ultramoderne optische vonkemissiespectrometer. Zijn compacte [...]

Lassen analyseren met optische vonkemissiespectrometrie (OES)

Elke stalen constructie is slechts zo sterk als de zwakste las. Grondige inspecties en betrouwbare testresultaten kunnen het verschil maken tussen het succes of het mislukken van elk gelast product, ongeacht de omvang ervan. Bovendien zijn ze nodig om incidenten en ongevallen te voorkomen. Bruker biedt oplossingen voor de lasindustrie die grondige inspecties mogelijk maken [...]

december 7, 2022