Manuele vs automatische platenpersen: wat is het beste voor uw lab?

Fontijne Presses is een toonaangevende fabrikant van hoogwaardige verwarmde platenpersen voor verschillende industrieën en toepassingen. Hun persen zijn ontworpen met state-of-the-art technologie en functies die optimale prestaties en resultaten garanderen. In dit artikel vergelijken we hun handbediende en geautomatiseerde persen en bespreken we hun voor- en nadelen voor verschillende processen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat Fontijne Presses haar manuele lab-persen bouwt volgens dezelfde strenge normen als de automatische persen, met dezelfde materialen, altijd met veiligheid in het achterhoofd en voorzien van het CE-certificaat.

Het proces dat u wilt uitvoeren en de vereiste output van monsters zijn doorslaggevend voor uw keuze tussen een manuele pers en een automatische pers. Lees hier hoe platenpersen uw laboratoriumwerk kunnen verbeteren.

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met Bart Weymeels, onze productspecialist als u meer informatie wilt over laboratoriumpersen.

Monsters opwarmen en afkoelen

Als je je product alleen hoeft te verwarmen tot een bepaalde temperatuur en een bepaalde druk hoeft uit te oefenen zonder verdere specificaties, kun je een manuele pers gebruiken. Maar als de opwarmsnelheid een rol speelt, moet je kiezen voor geautomatiseerde persen waarbij je recepten kan programmeren.

Bijvoorbeeld: als je van omgevingstemperatuur tot 200°C wilt verwarmen, is dat geen probleem voor de handbediende persen van Fontijne Presses. Maar als je moet opwarmen met bijvoorbeeld 10°C/min, kies dan voor hun automatische labopersen.

Manually operated interface

Hoewel het mogelijk is om met water te koelen op de LabManual 300 van Fontijne Presses, moet je er rekening mee houden dat deze manier van koelen ongecontroleerd is: je opent handmatig een klep en het water loopt gewoon door de koelkanalen in de verwarmingsplaten. Gecontroleerd koelen met een bepaalde snelheid is niet mogelijk.

Bijvoorbeeld: als je de pers wilt afkoelen tot omgevingstemperatuur voordat je het lab verlaat of als je wilt afkoelen van een bepaalde hoge temperatuur om een nieuwe test te starten bij een lagere temperatuur, dan kun je dit doen door handmatig ongecontroleerd te koelen op de LabManual 300 van Fontijne Presses. Maar als je wilt afkoelen met bijvoorbeeld 10°C per minuut, of met 15°C+/-2°C /min. volgens ASTM D4703, moet je kiezen voor een geautomatiseerde lab-pers.

Sluitkracht

Wanneer je met een hydraulisch systeem werkt, is het vanzelfsprekend dat er na een bepaalde tijd een klein verlies aan sluitkracht optreedt. Bij de automatische labopersen wordt zo’n verlies onmiddellijk gedetecteerd en zorgt de besturing ervoor dat het setpoint weer wordt bereikt en gehandhaafd blijft. Bij de handbediende pers wordt dit verlies van sluitkracht niet automatisch gecontroleerd. Als een stabiele sluitkracht gedurende lange tijd belangrijk is, moet de operator regelmatig de actuele sluitkracht controleren op de digitale display en indien nodig de sluitkracht aanpassen door handmatig te pompen.

Bij een manuele laboratoriumpers wordt de sluitkracht namelijk handmatig uitgeoefend met behulp van de handpomp totdat de gewenste druk is bereikt of totdat de maximale druk is bereikt. Bij een geautomatiseerde pers hoef je alleen maar op een knop te drukken om het recept te starten volgens welk de pers moet werken en de regelsystemen zorgen ervoor dat alle setpoints automatisch worden bereikt. Exacte herhaalbaarheid en gegevensuitlezing via een USB-interface zijn alleen mogelijk met automatische labopersen.

Geautomatiseerd bedienbare interface

Behoefte aan verwerkingscapaciteit

Een automatische pers is dus de beste keuze als je een grotere output nodig hebt. Maar indien het aantal monsters dat geperst moet worden beperkt is, kunnen de manuele labopersen gebruikt worden tegen aanzienlijk lagere kosten. Ze worden ook vaak gebruikt als secundaire of back-up pers, om een beperkt aantal extra testen uit te voeren naast de productie van de ‘normale’ monsters die door een automatische pers worden verwerkt.
Een andere toepassing waar de manuele persen bijzonder geschikt voor zijn, is voor het persen van breekbare monstermaterialen – zoals glas – of materialen waarvoor de perskracht zeer zorgvuldig moet worden opgebouwd.

Als je meer wilt weten over de producten en diensten van Fontijne Presses, neem dan contact met ons op voor meer informatie. We helpen u graag bij het vinden van de beste oplossing voor uw behoeften.

Gerelateerde berichten

We hebben de juiste laboratoriumpers voor elk monster

Naarmate materialen geavanceerder worden, moet uw laboratoriumpers dit ook zijn: Zijn uw monsterplaten van gelijkmatige dikte over de hele plaat? Weet u wat de effecten zijn van het niet hebben van dezelfde verwarmings- en koelsnelheden over uw plaat? Zijn uw monsters echt ASTM D4703 conform? Als je zelfs maar de geringste twijfel hebt, is het [...]

Past de laboratoriumplatenpers in uw labo?

De laboratorium platenpers is een belangrijk hulpmiddel voor het voorbereiden van monsters zoals polymeren, rubber of kunststof met reproduceerbare resultaten. Een gelijkmatige temperatuurverdeling over het plaatoppervlak, mechanische stevigheid om de constante dikte van de monsters te garanderen en een consistente sluitkracht zijn basiselementen om betrouwbare en reproduceerbare resultaat te garanderen. 3 afwegingen bij het aanschaffen [...]

Hoe platenpersen uw laboratoriumwerk kunnen verbeteren

In dit artikel leggen we uit voor welke toepassingen het nuttig is om de laboratorium-platenpers van Fontijne Presses te gebruiken. We tonen ook waarom een specifieke laboratoriumpers de beste oplossing is om uw monsters te bereiden, ook als u al over een productiepers of spuitgietmachine beschikt. Wat is een laboratoriumpers? Een laboratoriumpers is een instrument [...]

juli 11, 2023