Hoe platenpersen uw laboratoriumwerk kunnen verbeteren

In dit artikel leggen we uit voor welke toepassingen het nuttig is om de laboratorium-platenpers van Fontijne Presses te gebruiken. We tonen ook waarom een specifieke laboratoriumpers de beste oplossing is om uw monsters te bereiden, ook als u al over een productiepers of spuitgietmachine beschikt.

Wat is een laboratoriumpers?

Een laboratoriumpers is een instrument dat wordt gebruikt om verschillende materialen te persen, zoals rubbers, polymeren en composieten. Door de monsters te persen, kunnen ze worden voorbereid voor een brede waaier van tests, zoals rekproeven, Mooney viscositeitstests, treksterkteproeven, impacttesten, enz.

Als u betrouwbare tests op uw monsters wilt uitvoeren, zal u vaak moeten starten met het maken van een proefstuk. Afhankelijk van het materiaal en de proeven die u wilt uitvoeren, moet u wellicht specifieke richtlijnen volgen, zoals ASTM D3182 (voor het testen van rubbermonsters) of ASTM D4703 (voor het persen van thermoplastische materialen).

Testresultaten kunnen alleen worden vergeleken als uw monster altijd correct is voorbereid.

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met Bart Weymeels, onze productspecialist als u meer informatie wilt over laboratoriumpersen.

Fontijne Presses LabEcon Series
Fontijne Presses platenpersen voldoen aan talloze internationale testnormen.

Persen of spuitgieten?

Hoewel het niet absoluut noodzakelijk is om hiervoor een specifieke laboratoriumpers te gebruiken, zijn er toch veel goede redenen om dit wel te doen. Door zijn eenvoud is persen zeer kosteneffectief in vergelijking met andere technieken, en gaat er weinig materiaal verloren. U kunt ook een spuitgietmachine gebruiken om monsters voor te bereiden, maar dit gaat gepaard met hoge toolingkosten en langere doorlooptijden.

Een grote productiepers kan ook voor dit werk worden gebruikt, maar als deze pers zijn normale productietaken niet kan uitvoeren, kan uw productieschema ontregeld raken. Bovendien, als u niet tevreden bent met een eerste proefstuk, zal het optimaliseren en finetunen veel meer tijd en moeite kosten op een productiepers dan op een laboratoriumpers.

Met een speciale laboratoriumpers kunt u niet alleen snel alle relevante instellingen wijzigen, maar ook gemakkelijk schakelen tussen soorten proefstukken en materialen. Als u bijvoorbeeld PP-monsters wil bereiden en 15 minuten later wil overschakelen op PE-monsters, is dat perfect mogelijk op een laboratoriumpers. Op een productiepers of spuitgietmachine is dit echter veel omslachtiger en tijdrovender.

Bovendien heeft een laboratoriumpers een kleine footprint, zodat u hem kunt installeren in het laboratorium waar de tests worden uitgevoerd.

Over het algemeen werken wetenschappers en onderzoekers bij voorkeur met laboratoriumpersen vanwege hun nauwkeurigheid en hun vermogen om in de loop van de tijd betrouwbare en consistente resultaten te produceren.

voorbereiding Fontijne Presses
Met een laboratoriumpers kunt u gemakkelijk overschakelen van het ene type monster naar het andere en van het ene materiaal naar het andere.

Materialen en toepassingen van laboratoriumpersen

Plaatpersen voor het laboratorium zijn nodig om monsters voor te bereiden voor R&D en kwaliteitstesten in vele industrieën en materiaalcategorieën, zoals rubbers, polymeren (zoals PE, PP, PS, ABS, enz.), composieten, keramiek, hout, thermoplastische harsen, textiel, alsook voor laminatie en farmaceutische toepassingen.

Naast R&D en routinetesten kunnen laboratoriumpersen ook gebruikt worden voor kleine series en “lean manufacturing” toepassingen. En ze worden ook vaak gebruikt voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden aan universiteiten.

Gerelateerde berichten

We hebben de juiste laboratoriumpers voor elk monster

Naarmate materialen geavanceerder worden, moet uw laboratoriumpers dit ook zijn: Zijn uw monsterplaten van gelijkmatige dikte over de hele plaat? Weet u wat de effecten zijn van het niet hebben van dezelfde verwarmings- en koelsnelheden over uw plaat? Zijn uw monsters echt ASTM D4703 conform? Als je zelfs maar de geringste twijfel hebt, is het [...]

Manuele vs automatische platenpersen: wat is het beste voor uw lab?

Fontijne Presses is een toonaangevende fabrikant van hoogwaardige verwarmde platenpersen voor verschillende industrieën en toepassingen. Hun persen zijn ontworpen met state-of-the-art technologie en functies die optimale prestaties en resultaten garanderen. In dit artikel vergelijken we hun handbediende en geautomatiseerde persen en bespreken we hun voor- en nadelen voor verschillende processen. Allereerst is het belangrijk om [...]

Past de laboratoriumplatenpers in uw labo?

De laboratorium platenpers is een belangrijk hulpmiddel voor het voorbereiden van monsters zoals polymeren, rubber of kunststof met reproduceerbare resultaten. Een gelijkmatige temperatuurverdeling over het plaatoppervlak, mechanische stevigheid om de constante dikte van de monsters te garanderen en een consistente sluitkracht zijn basiselementen om betrouwbare en reproduceerbare resultaat te garanderen. 3 afwegingen bij het aanschaffen [...]

mei 8, 2023