Hoe platenpersen uw laboratoriumwerk kunnen verbeteren

In dit artikel leggen we uit voor welke toepassingen het nuttig is om de laboratorium-platenpers van Fontijne Presses te gebruiken. We tonen ook waarom een specifieke laboratoriumpers de beste oplossing is om uw monsters te bereiden, ook als u al over een productiepers of spuitgietmachine beschikt.

Wat is een laboratoriumpers?

Een laboratoriumpers is een instrument dat wordt gebruikt om verschillende materialen te persen, zoals rubbers, polymeren en composieten. Door de monsters te persen, kunnen ze worden voorbereid voor een brede waaier van tests, zoals rekproeven, Mooney viscositeitstests, treksterkteproeven, impacttesten, enz.

Als u betrouwbare tests op uw monsters wilt uitvoeren, zal u vaak moeten starten met het maken van een proefstuk. Afhankelijk van het materiaal en de proeven die u wilt uitvoeren, moet u wellicht specifieke richtlijnen volgen, zoals ASTM D3182 (voor het testen van rubbermonsters) of ASTM D4703 (voor het persen van thermoplastische materialen).

Testresultaten kunnen alleen worden vergeleken als uw monster altijd correct is voorbereid.

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met Bart Weymeels, onze productspecialist als u meer informatie wilt over laboratoriumpersen.

Fontijne Presses LabEcon Series
Fontijne Presses platenpersen voldoen aan talloze internationale testnormen.

Persen of spuitgieten?

Hoewel het niet absoluut noodzakelijk is om hiervoor een specifieke laboratoriumpers te gebruiken, zijn er toch veel goede redenen om dit wel te doen. Door zijn eenvoud is persen zeer kosteneffectief in vergelijking met andere technieken, en gaat er weinig materiaal verloren. U kunt ook een spuitgietmachine gebruiken om monsters voor te bereiden, maar dit gaat gepaard met hoge toolingkosten en langere doorlooptijden.

Een grote productiepers kan ook voor dit werk worden gebruikt, maar als deze pers zijn normale productietaken niet kan uitvoeren, kan uw productieschema ontregeld raken. Bovendien, als u niet tevreden bent met een eerste proefstuk, zal het optimaliseren en finetunen veel meer tijd en moeite kosten op een productiepers dan op een laboratoriumpers.

Met een speciale laboratoriumpers kunt u niet alleen snel alle relevante instellingen wijzigen, maar ook gemakkelijk schakelen tussen soorten proefstukken en materialen. Als u bijvoorbeeld PP-monsters wil bereiden en 15 minuten later wil overschakelen op PE-monsters, is dat perfect mogelijk op een laboratoriumpers. Op een productiepers of spuitgietmachine is dit echter veel omslachtiger en tijdrovender.

Bovendien heeft een laboratoriumpers een kleine footprint, zodat u hem kunt installeren in het laboratorium waar de tests worden uitgevoerd.

Over het algemeen werken wetenschappers en onderzoekers bij voorkeur met laboratoriumpersen vanwege hun nauwkeurigheid en hun vermogen om in de loop van de tijd betrouwbare en consistente resultaten te produceren.

voorbereiding Fontijne Presses
Met een laboratoriumpers kunt u gemakkelijk overschakelen van het ene type monster naar het andere en van het ene materiaal naar het andere.

Materialen en toepassingen van laboratoriumpersen

Plaatpersen voor het laboratorium zijn nodig om monsters voor te bereiden voor R&D en kwaliteitstesten in vele industrieën en materiaalcategorieën, zoals rubbers, polymeren (zoals PE, PP, PS, ABS, enz.), composieten, keramiek, hout, thermoplastische harsen, textiel, alsook voor laminatie en farmaceutische toepassingen.

Naast R&D en routinetesten kunnen laboratoriumpersen ook gebruikt worden voor kleine series en “lean manufacturing” toepassingen. En ze worden ook vaak gebruikt voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden aan universiteiten.

Gerelateerde berichten

Workshop Bruker XRF

Benelux Scientific is sinds 2018 trotse distributeur van Bruker XRF systemen in Nederland. In samenwerking met Bruker AXS organiseren wij op 15 en 16 november 2023 een exclusieve 2-daagse workshop waar we verdiepende training over XRF, monstervoorbereiding en de Bruker software zullen geven.  In deze 2-daagse workshop komen veelvoorkomende vraagstukken en praktijkvoorbeelden aan bod én [...]

compcut precisiesnijmachines op het scherpst van de snede

Succes bij het CTE  In navolging van ons recente artikel om composiet materialen van de hoogste kwaliteit te beoordelen als onderdeel van de Compcut uitdaging, blijven de verwezenlijkingen van het Sharp & Tappin team met hun assortiment composiet snijmachines groeien. Zo hebben ze onlangs een accreditatie ontvangen van Composite Test and Evaluation (CTE). Opnieuw een [...]

Bepaling van TD24 met ARC®-instrumenten voor thermische risicobeoordeling in chemische processen

Chemische industriële processen die gebaseerd zijn op exotherme reacties kunnen erg gevaarlijk zijn. Gebrek aan kennis over het proces kan leiden tot onjuiste procescondities en dus tot thermische runaway in apparatuur of reactoren. Bovendien kan een storing in het koelapparaat ook leiden tot een ongeplande temperatuurstijging in een reactor. Om veilige processen te garanderen, is [...]

mei 8, 2023