NETZSCH DSC en DMA: krachtige en complementaire hulpmiddelen voor materiaalonderzoek

Differentiële Scanning Calorimetrie (DSC) en Dynamische Mechanische Analyse (DMA) behoren al jaren tot de meest waardevolle technieken voor materiaalonderzoek. Deze twee thermische analysetechnieken bieden onderzoekers diepgaand inzicht in de eigenschappen van een zeer breed scala aan materialen. Valt daar anno 2023 nog iets nieuws over te melden? 

Wat is Differentiële Scanning Calorimetrie (DSC)?

Het principe van DSC is in zijn eenvoud zeer krachtig en de toepassingen heel divers.  Het verschil in warmtestroom tussen een monster en een referentie wordt gemeten, terwijl beide monsters dezelfde temperatuurcyclus ondergaan. Deze techniek stelt ons in staat om verschillende faseovergangen, zoals smelten, kristalliseren en chemische reacties, in een monster te identificeren en te karakteriseren. 

DSC wordt in diverse industrieën toegepast. Een kleine greep: in de farmaceutische sector wordt het gebruikt om de zuiverheid van grondstoffen te controleren, terwijl het in de voedingsmiddelenindustrie wordt ingezet om de stabiliteit van vetten en oliën te beoordelen. Ook in de polymeerindustrie is DSC essentieel voor het begrijpen van de glasovergangstemperatuur, kristallisatiegedrag en degradatie van polymeren. 

2023: NETZSCH introduceert de DSC 300 Caliris® Classic

Gebruiksvriendelijk, robuust, nauwkeurig, geoptimaliseerd voor dagelijks gebruik – dat zijn de kenmerken van de innovatieve DSC 300 Caliris® Classic. Het unieke ontwerp van dit instrument omvat alles wat nodig is voor succesvol DSC-onderzoek, ongeacht of de gebruiker een beginner of een ervaren professional is. Tel daarbij op de innovatieve software die nieuwe normen stelt met opties als AutoEvaluation en Identify. Dit alles met een ongewoon gunstige prijs-prestatie verhouding en ja, dan valt er anno 2023 dus wel iets nieuws te melden over DSC. 

DSC_300_Caliris_Classic

Wat is Dynamische Mechanische Analyse (DMA)?

DMA is een techniek voor het bestuderen van de mechanische eigenschappen van materialen, waarbij een testmonster wordt onderworpen aan een gedefinieerde, oscillerende belasting en de resulterende vervorming wordt gemeten. Dit geeft ons de visco-elastische eigenschappen van materialen en dat in functie van temperatuur.  DMA is belangrijk bij het bestuderen van complexe materialen zoals polymeren. 

Ook DMA vinden we terug in diverse industrieën zoals de automotive, waar het wordt gebruikt om materialen te ontwikkelen met de juiste dempingseigenschappen voor voertuigonderdelen. In de bouwsector helpt DMA bij het optimaliseren van de prestaties van bouwmaterialen, terwijl het in de medische wereld wordt gebruikt om de mechanische eigenschappen van implantaten te beoordelen. 

DMA 303 Eplexor

2023: NETZSCH introduceert de DMA 303 Eplexor® en de DMA 523 Eplexor®

DMA 303 Eplexor® is een uiterst nauwkeurig en betrouwbaar DMA instrument dat een breed scala aan materiaalsoorten en toepassingen aankan. Met ongekende specificaties voor een table-top DMA is hij zeer geschikt voor intensief gebruik in onderzoeks- en kwaliteitscontrolelaboratoria. 

De DMA 523 Eplexor® is ontworpen om zowel statische als dynamische krachtniveaus te bieden met een maximum variërend van ± 2000 N tot ± 4000 N. Dit maakt het een ideale keuze voor het bestuderen van de dynamisch-mechanische of statische eigenschappen van zeer stijve monsters, inclusief monsters met grotere, representatieve afmetingen en zelfs onderdelen. 

Dan valt er dus ook anno 2023 over DMA echt wel iets nieuws te melden! 

Complementaire analysetechnieken

Wat het gebruik van DSC en DMA samen nog extra interessant maakt, is het feit dat ze vaak complementair zijn. Samen geven ze veelal een completer beeld van de eigenschappen van materialen. Door deze gegevens te combineren, kunnen onderzoekers een diepgaander begrip van de eigenschappen van materialen verkrijgen en deze kennis gebruiken bij materiaalontwikkeling, kwaliteitscontrole en optimalisatie van ontwerp. 

NETZSCH: Het inzicht in materialen verhogen

Samenvattend zijn Differentiële Scanning Calorimetrie (DSC) en Dynamische Mechanische Analyse (DMA) twee krachtige technieken in elk lab voor materiaalonderzoek. De combinatie van deze technieken levert een meer holistisch begrip op van materialen, wat leidt tot betere materialen en producten voor de toekomst. 

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met Ken De Roover, onze productspecialist als u meer informatie wilt over NETZSCH.

Gerelateerde berichten

H2SECURE Concept: NETZSCH analyseert nu onder waterstofatmosfeer

STA 449 Serie analyse-instrumenten met nieuwe apparatuur In een wereld die steeds meer gericht is op duurzaamheid en groene technologieën, speelt waterstof (H2 ) een centrale rol. Het wordt steeds meer gezien als een bron van hoop voor groene oplossingen, van energieopwekking tot mobiliteit. Waarom waterstof? Als reactant in de industrie biedt waterstof aanzienlijke mogelijkheden [...]

DSC en Reologie: warm aanbevolen!

In een eerder artikel zagen we dat de technieken Differential Scanning Calorimetry (DSC) en Dynamic Mechanical Analysis (DMA) krachtige en complementaire hulpmiddelen zijn bij materiaalonderzoek. Ook nu stellen we u een combinatie voor die meer informatie oplevert wanneer we de resultaten combineren: DSC en Rotational Rheology. DSC kent vele toepassingen en daarvan is polymeeronderzoek een [...]

Bepaling van TD24 met ARC®-instrumenten voor thermische risicobeoordeling in chemische processen

Chemische industriële processen die gebaseerd zijn op exotherme reacties kunnen erg gevaarlijk zijn. Gebrek aan kennis over het proces kan leiden tot onjuiste procescondities en dus tot thermische runaway in apparatuur of reactoren. Bovendien kan een storing in het koelapparaat ook leiden tot een ongeplande temperatuurstijging in een reactor. Om veilige processen te garanderen, is [...]

november 17, 2023