Duurzame alternatieven worden gevalideerd door materiaaltesten

We spelen allemaal een rol in de duurzaamheid van de wereld.  Er is in verschillende industrieën een drang geweest om inventieve, toekomstgerichte producten en technologieën te ontwikkelen en tegelijkertijd een beter evenwicht met het milieu te bewaren voor de gezondheid van de wereld op lange termijn.

Innovatie brengt onbekende factoren met zich mee. Zal een nieuw ontwikkeld materiaal voldoen aan de gedefinieerde ASTM- of ISO-normen of zal het gebruik van een ander materiaal in een bestaande toepassing voldoen aan de vereiste benchmarks voor industrienormen?  Normen bestaan om de veiligheid en kwaliteit van producten te garanderen, wat allemaal in het voordeel en de bescherming van de eindgebruiker is.

Vertrouwen in materiaalinnovaties

Als industrie hebben we de taak om een niveau van vertrouwen te behouden in de producten en oplossingen die geleverd worden en normen zijn daar een belangrijk aspect van. Er zijn veel veelbelovende voorbeelden van duurzame producten die recyclebare of biologisch afbreekbare materialen bevatten en ook een milieuvriendelijk milieu ondersteunen. Bedrijven vertrouwen nog steeds op het testen van materialen volgens bekende industrienormen en specificaties.

Materiaaltesten geven inzicht in de bruikbaarheid van bepaalde materialen en producten in specifieke omgevingen. In de wereld van milieuvriendelijke materiaalinnovatie heeft het geholpen om de basis te leggen voor de ontwikkeling van oplossingen die verder gaan dan alleen de levering van een product maar ook om klimaatverandering tegen te gaan, om de soorten en hoeveelheden materialen die gerecycled kunnen worden te vergroten en om uiteindelijk deuren te openen voor innovaties die een aantal echte uitdagingen oplossen.

Gerecycled glasaggregaat

De instorting van de snelweg I-95 in Philadelphia leek aanvankelijk catastrofaal. Aanvankelijke berekeningen voorspelden dat de afsluiting van de weg jaren zou duren en daarna mogelijk enkele maanden.  Wie had kunnen denken dat deze enorme weg, die een groot deel van het oosten van de Verenigde Staten met elkaar verbindt, na zo’n epische gebeurtenis in slechts een paar weken weer in gebruik zou kunnen worden genomen met een duurzaam materiaal dat gemaakt is van glas.

Gerecycled glasaggregaat is niet nieuw. Het wordt gevormd door glas te vermalen tot een poeder, het te mengen met een schuimige slurry, het te verhitten en het dan te breken tot briketten. Het vermalen aggregaat wordt gebruikt in een aantal bouwtoepassingen, waaronder als opvulling of in roltoepassingen.  De grootte, vorm, dichtheid en sterkte van het aggregaat hebben allemaal invloed op de prestaties op lange termijn in bestrating en constructies.

Het testen van het ultralichte geschuimde aggregaat is essentieel om de doeltreffendheid ervan aan te tonen en te garanderen dat het de sterkte heeft die nodig is om het gewicht en de kracht van zware constructies te dragen. Het bevestigt ook dat het aggregaat is samengesteld uit een goede mix van chemicaliën en materialen die een bepaalde kracht kunnen verdichten en weerstaan. Dankzij het testen met apparatuur van Tinius Olsen had het bedrijf dat het aggregaat ontwikkelde al de resultaten en gegevens om te weten dat dit aggregaat kon dienen als opvulling voor de tijdelijke rijstroken die langs de snelwegcorridor werden aangelegd.

Het testen van het aggregaat wordt uitgevoerd met apparatuur van Tinius Olsen

Duurzaam wollen touw

De zeewierteelt zelf is niet alleen een duurzame bron voor kunstmest, bio-ethanol en veevoer maar het helpt ook de koolstof- en stikstofniveaus in de oceaan te verlagen en zorgt voor een gezond ecosysteem voor het zeeleven. Dus het feit dat er niet-recycleerbaar, eeuwig meegaand polypropyleen touw op de zeebodem wordt gelegd om het geoogste zeewier te laten groeien, doet afbreuk aan de milieuvriendelijke aspecten van het kweken van een hernieuwbare bron. En dit plastic touw spoelt aan op kusten over de hele wereld, schuurt tegen rotsen, wat resulteert in een harde plastic korst die de kustlijnen bedekt.

Maar wat als het touw gemaakt was van biologisch afbreekbare wol die zelf duurzaam en hernieuwbaar is.  Zouden de fysieke eigenschappen nog steeds voldoen in de corrosieve zoutwateromgeving? Tinius Olsen helpt deze vraag te beantwoorden.

Al het wollen touw dat momenteel geproduceerd wordt, is afkomstig van lokale boerderijen en ambachtslieden in het Verenigd Koninkrijk en wordt vervaardigd in verschillende diameters, van kleine lengtes tot volledige rollen. Maar deze paradigmaverschuiving voor de zeewierteelt moet gevalideerd worden en dat wordt nu gedaan door middel van materiaaltesten.  Door te vertrouwen op testapparatuur helpt Tinius Olsen bij het identificeren van de juiste breeksterkte en bij het ontwerpen van de speciale handgrepen die nodig zijn om het touw vast te houden voor de juiste tests.

Het duurzame touw wordt gebruikt om zeewier en schelpdieren te kweken

Het testen van milieuvriendelijke innovaties

In de wereld van materiaaltesten wenden fabrikanten zich tot industrienormen om de levensvatbaarheid van hun producten en grondstoffen te valideren, te kwalificeren en te bewijzen.  Voor materialen die de grenzen verleggen van wat bekend en acceptabel is, wordt het testen volgens een gedefinieerde set conformiteitsniveaus zelfs nog belangrijker.

Het ontwikkelen van duurzame materiaalalternatieven en deze op de markt brengen is geen sinecure. Testvalidatie is slechts één aspect van dit proces. Ook belangrijk is een partner die investeert in het succes van innovatieve productontwikkeling en die de technische kennis en stamboom heeft om testapparatuur van hoge kwaliteit te leveren om uw productinnovaties te valideren.

Lees hier meer over één van de testapparatuur van Tinius Olsen, de trekbanken

Wil je meer info?

Of heb je vragen over onze producten? Contacteer ons dan vrijblijvend.

Gerelateerde berichten

Fritsch Analysette A28: het perfecte alternatief voor zeefanalyse

De Fritsch A28 Dynamic Image Analyzer is een geavanceerd instrument dat wordt gebruikt voor het meten en analyseren van deeltjesgrootte en -vorm. Het is speciaal ontworpen om de morfologie van poeders en granulaten te onderzoeken, waardoor het een cruciale rol speelt in laboratoria en industrieën waar nauwkeurige deeltjeskarakterisering essentieel is, zoals in de farmaceutische, chemische, [...]

Tinius Olsen Technology Day

Benelux Scientific organiseert in samenwerking met Tinius Olsen, een wereldleider in de productie van testapparatuur voor mechanische testen, een nieuwe editie van onze populaire Tinius Olsen Technology Day . Dit evenement biedt een unieke gelegenheid om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en trends in de wereld van mechanische testen. Schrijf je [...]

De nieuwe TruScan G3 handheld Raman analyzer van Thermo Fisher Scientific

Bij Benelux Scientific zijn we altijd op zoek naar de nieuwste innovaties die de kwaliteit en efficiëntie van productieprocessen kunnen verbeteren. Vandaag presenteren we met trots de TruScan G3 handheld Raman analyzer van ThermoFisher Scientific, een baanbrekende oplossing die de manier waarop grondstofidentificatie wordt uitgevoerd, revolutioneert. Dit geavanceerde analysetoestel is speciaal ontworpen om de uitdagingen [...]

september 12, 2024