De trekbank: het onmisbare hulpmiddel voor materiaal-test laboratoria

De trekbank: het onmisbare hulpmiddel voor materiaal-test laboratoria

Een trekbank is een testinstrument waarmee onder andere trektesten, compressietesten, buigtesten, scheurtesten en andere mechanische beproevingen kunnen worden uitgevoerd. De materialen waarop deze tests worden uitgevoerd zijn zeer gevarieerd. Deze mechanische proeven worden uitgevoerd in het kader van QC en productontwikkeling op grondstoffen en eindproducten in een groot aantal industrieën zoals metaal, kunststof, textiel en verpakking. 

Trekproeven meten twee belangrijke parameters: de verplaatsing en de kracht die nodig is om een materiaal te verplaatsen. De software voor trekproeven voert alle nodige berekeningen uit, zoals het bepalen van de treksterkte of de vervorming. 

In combinatie met de afmetingen (lengte, doorsnede…) van het proefstuk worden de spanning en het vervormingspercentage berekend.

Benelux Scientific installeert en onderhoudt al meer dan 20 jaar alle soorten trekbanken.

SOORTEN TREKBANKEN 

Elke trekbank heeft verschillende kenmerken op het vlak van verplaatsing en maximale kracht. Trekbanken kunnen grosso modo verdeeld worden in:

  • Eenkoloms trekbanken: 1 kN tot 5 kN
  • Dubbele kolom trekbanken: 10 kN tot 300 kN 
  • Hydraulische trekbanken: 150 kN tot 3000 kN

TOEBEHOREN EN MOGELIJKHEDEN

Er is een breed assortiment verwisselbare load cells en extensometers om een trekbank mee uit te rusten. Er zijn ook klimaatkamers, software en klemsystemen om te werken volgens de huidige ISO, ASTM en DIN industrienormen. 

Recent heeft Tinius Olsen een gloednieuwe video-extensometer gelanceerd die de beperkingen van eerdere contactloze extensometers ondervangt en gekenmerkt wordt door gebruikseenvoud en verrassende prestaties. De VectorExtensometer is in staat om variaties in afstand tussen het monster en het meetsysteem op te vangen dankzij een groot meetveld, en dit voor een prijs die vergelijkbaar is met die van conventionele extensometers.

INVESTERING IN EEN TREKBANK

Als uw laboratorium wil investeren in een mechanische testbank, beslis dan niet te snel! Er zijn vele oplossingen beschikbaar en u zult uiteindelijk het juiste toestel vinden dat aan uw behoeften voldoet. Onze specialisten met jarenlange ervaring helpen u graag bij het vinden van de ideale configuratie. Wij bespreken graag uw behoeften en wensen met u.

Weet u niet zeker welke configuratie u precies nodig heeft?

Wij hebben testmachines voor elk budget. Neem contact op met onze specialisten en ontdek wat er mogelijk is.

SERVICE TEAM

Benelux Scientific beschikt over een vakkundig serviceteam en biedt een complete service om klanten te helpen. Denk hierbij aan installatie, kalibratie, onderhoud en reparatie, opleidingen en software opleiding.

Het onderhoud van elk precisie-instrument vereist technologische expertise, diepgaande kennis van de werking en de meetprincipes, en gespecialiseerde instrumenten om de prestaties van het systeem in stand te houden. Dit is niet anders voor een testbank.

Ons serviceteam staat klaar om de downtime te beperken en ervoor te zorgen dat uw instrument optimaal blijft presteren. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd door onze geaccrediteerde servicetechnici, die de kwaliteitsondersteuning bieden die u nodig hebt om betrouwbare meetresultaten te garanderen.

Wilt u uw applicatie direct bespreken met onze specialisten? Dat kan! Neem snel contact met ons op! Wij maken graag een voorstel op maat.

Gerelateerde berichten

Ontvang een gratis vintage poster van Tinius Olsen voor jouw lab!

Bij Benelux Scientific zijn we verheugd om onze partner (sinds meer dan 20 jaar) Tinius Olsen onder de aandacht te brengen. Als toonaangevende fabrikant van trekbanken bieden ze hoogwaardige oplossingen voor materiaalkarakterisatie in verschillende industrieën. Of het nu gaat om polymeren, metalen, textiel of bouwmaterialen, hun trekbanken stellen u in staat om nauwkeurige en betrouwbare [...]

Tinius Olsen voor de kwaliteitscontrole van aluminium composiet panelen

RMK Industries, de grootste fabrikant van aluminium composiet panelen in het Midden-Oosten, heeft gekozen voor mechanische testbanken van Tinius Olsen. Dit stelt het bedrijf in staat om de productieprocessen en de productkwaliteit voortdurend te verbeteren, waarbij de focus ligt op kwaliteitscontrole en, bovenal, het creëren van een ecologische voetafdruk.  Aluminium composiet panelen worden samengesteld met [...]

Mechanische eigenschappen van isolatiemateriaal: duurder én sterker

Je kan er vandaag nog moeilijk naast kijken. Naast de enorme stijging van de energieprijzen nemen ook de prijzen van bouwmaterialen een enorme vlucht. En net nu we wegens klimaatverandering en de stijging van de energieprijzen massaal moeten isoleren, gaan ook de prijzen voor isolatiematerialen pijlsnel de lucht in… Dat leek ons reden genoeg om [...]

maart 29, 2023