Mechanische eigenschappen van isolatiemateriaal: duurder én sterker

Je kan er vandaag nog moeilijk naast kijken. Naast de enorme stijging van de energieprijzen nemen ook de prijzen van bouwmaterialen een enorme vlucht. En net nu we wegens klimaatverandering en de stijging van de energieprijzen massaal moeten isoleren, gaan ook de prijzen voor isolatiematerialen pijlsnel de lucht in…

Dat leek ons reden genoeg om onze laboratoriumbril op de zetten en een typisch isolatiemateriaal, XPS, onder de loep te nemen. XPS is de naam voor geëxtrudeerd polystyreenschuim met een gesloten celstructuur, ook gekend als PS-hardschuim. 

Een ander materiaal dat gewoonlijk wit van kleur is en gemaakt van geëxpandeerd (niet geëxtrudeerd) polystyreen is EPS, in de volksmond ook wel piepschuim genoemd. Dit materiaal wordt vaak gebruikt in voedselcontainers, koffiebekers, en als opvulmateriaal in verpakkingen.

Thermische eigenschappen van XPS

XPS bestaat voor 95-98% uit lucht. Het is dus een goede thermische isolator en wordt daarom vaak gebruikt als isolatiemateriaal. De thermische geleidbaarheid of “lambda-waarde” is een maat voor de isolatie-eigenschappen van XPS. Typische waarden variëren van 0,028 tot 0,038 W/(m⋅K), afhankelijk van de dichtheid van de plaat.

Mechanische eigenschappen van XPS – EN 826 compressietest

Omdat XPS-blokken, al dan niet verwerkt in bouwelementen of houtconstructies, ook vaak mechanisch belast worden in een vloer- of dakelement, is ook de mechanische druksterkte een essentiële parameter voor dit materiaal.

Om deze eigenschap te bepalen, wordt beroep gedaan op de Europese norm EN 826 – bepaling van het compressiegedrag van warmte-isolatieproducten voor bouwtoepassingen. De basisopstelling voor deze test is heel eenvoudig: een blok XPS wordt tussen 2 parallelle platen gebracht en ingedrukt. De kracht nodig om een “indrukking” van 10% te bekomen is het eindresultaat. Ondanks de schijnbaar eenvoudige opstelling en berekeningen bevat deze testmethode een aantal kritische elementen.

Zo zal de hoogste kracht niet steeds geregistreerd worden bij de 10% indrukking omdat XPS in functie van de samenstelling en homogeniteit een niet-ideale spanning-vervormingscurve kan vertonen. In dit document ziet u wat dit concreet betekent. Verder zijn de onder-en bovenzijde van het monster niet steeds volledig parallel, waardoor een initiële kracht wordt geregistreerd op slechts een deel van het oppervlak. Hoe compenseren we dit, en hoe berekenen we precies de spanning en vervorming wanneer monsters met verschillende afmetingen door elkaar worden gebruikt?

Gelukkig kunnen de product specialisten van de Benelux Scientific/France Scientifique groep u helpen met alle antwoorden op deze vragen. Onze organisatie met kantoren in Benelux en Frankrijk biedt lokale technische en applicatieve ondersteuning voor meer dan 1000 trek- en drukbanken. We verdelen de apparatuur van het Amerikaanse Tinius Olsen, een marktleider op vlak van elektromechanische en hydraulische testbanken. De ST-reeks trek- en drukbanken in combinatie met de performante “Horizon” software biedt oplossingen voor duizenden applicaties op het vlak van mechanische testen.

Heb je een specifieke toepassing of vraag over mechanische testen?

Neem contact op met onze product specialisten.

Gerelateerde berichten

Geavanceerde materiaaltesten met NETZSCH Analyzing & Testing

De hoogwaardige analytische instrumenten van NETZSCH Analyzing & Testing maken niet alleen een uitgebreide analyse van de thermische eigenschappen van een breed scala aan materialen mogelijk, maar dragen ook aanzienlijk bij aan een beter leven in het algemeen. Deze geavanceerde instrumenten hebben een revolutie teweeggebracht in verschillende industrieën en onderzoeksgebieden. Ze bieden talloze voordelen en [...]

Ga de Compcut-uitdaging aan!

In de composietenbranche is het produceren van consistent nauwkeurige en perfecte testmonsters een essentieel onderdeel van het werk. Voor velen is het echter een lastige, trage, vuile, arbeidsintensieve aangelegenheid met een hoog gezondheids- en veiligheidsrisico. Vele toonaangevende bedrijven en academische instituten hebben hiervoor nu een oplossing gevonden dankzij de Compcut snijmachines. De Compcut oplossing is [...]

Bepaling van deeltjesgrootte en deeltjesvorm in het lab met de Fritsch ANALYSETTE 22 NeXT Micro

Deeltjesgrootte is reeds lang een bekende parameter voor de kwaliteitsbewaking  van grondstoffen en eindproducten in bijvoorbeeld de voedingsindustrie, bouw en metallurgie. Denk hierbij aan de grootte of fijnheid van rijst, suiker of bloem, of de grootte-distributie van cement of cokes. Voor deze bepalingen werd vroeger vrijwel exclusief gebruik gemaakt van zeefanalyse, waarbij het monster door [...]

juni 20, 2022