Benelux Scientific zet stapje extra via maatwerk

Tinius Olsen ontwikkelt en levert trekbanken voor mechanische tests. Het aanbod bestaat uit ongeveer tien varianten, steeds met een verschillende maximale kracht en een andere capaciteit. De systemen zijn rechttoe rechtaan; de echte variatie zit in de duizenden opties die er zijn voor wat betreft opspanmethodes, klemmen, platen en extra features. Precies daar zit de meerwaarde van Benelux Scientific dat de trekbanken van Tinius Olsen in België en Luxemburg verdeelt.

‘Onze toegevoegde waarde is dat wij meedenken met en voor de klant en dingen meegeven waar hij misschien nog nooit bij heeft stilgestaan’, zegt salesmanager Maarten Debrouwere. ‘Maatwerk, dat is waar wij het verschil maken.’

Kleine aanpassing, optimaal resultaat

Benelux Scientific maakt die claim graag concreet aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk. Het bedrijf had eens een klant die isolatieschuim produceerde. In die wereld moet een test worden uitgevoerd waarin de platen 10 procent van hun dikte worden ingedrukt. De kracht die daarvoor nodig is, is een maat voor de kwaliteit. De trekbank van Tinius Olsen was daar de basis van de oplossing maar niet de kern. De engineers van Benelux Scientific hebben vooral nagedacht over de juiste compressieplaten, de goede koppelingen en de beste softwareconfiguratie voor dit routinematige werk.

Op de onderste plaat laste Benelux Scientific een aantal vierkanten. Een heel kleine aanpassing maar daardoor kon de klant de schuimblokken van verschillende groottes zeer eenvoudig gecentreerd neerleggen. Simpel, maar het zijn precies die zaken die een klant onthoudt als hij moet beslissen welke offerte hij kiest.

Creatief meedenken

Zo’n druktest voor isolatieschuim is uiteraard zeer marktspecifiek. Van laminaat en polymeren, tot metalen en isolatiemateriaal, iedere sector en iedere industrie heeft zijn eigen normen, met een scala aan voorgeschreven tests. Benelux Scientific kent ze allemaal en zet voortdurend een andere pet op om mee te denken met de klant.

Die genormeerde tests liggen per definitie helemaal vast. Benelux Scientific assisteert en informeert klanten over de beste testopstelling. ‘De echte creativiteit zit bij componentproeven. Daar brengen we al onze kennis en ervaring mee en kunnen we ons onderscheiden’, stelt Debrouwere en hij geeft weer een voorbeeld.

Een Belgische hogeschool had een Tinius Olsen-machine staan om trekproeven te doen op metaal. Een docent wilde ook buigproeven op kunststof latjes kunnen uitvoeren en hij klopte aan bij Benelux Scientific. De oorspronkelijke load cell voor de trektests ging tot 150 kN en de klemmen om het monster vast te houden waren behoorlijk zwaar. Die sensor was niet nauwkeurig genoeg om de veel kleinere krachten te meten die nodig zijn om de plastic latjes te verbuigen. En tijdens de praktijksessie de hele configuratie wisselen, werd bijna een work-out. Benelux Scientific ontwierp toen een insert die de docent zonder problemen kon plaatsen en waarbij een tweede load cell in cascade was gezet voor de buigproeven.

Renson 5ST with touchscreen

Stapje extra

Om de diversiteit van de mogelijkheden te tonen, nog een laatste voorbeeld. De Materials and Packaging Research & Services-groep van Universiteit Hasselt doet onderzoek op verpakkingen. Meer specifiek, ze testen bijvoorbeeld of de seal van verpakte vleeswaar goed is gelast. De onderzoekers wilden die proef kunnen uitvoeren bij -20 graden – de temperatuur in de diepvries – en bij +70 graden – de temperatuur als het bakje net uit de magnetron komt. De samenstelling van de materialen moet zodanig worden gekozen dat de lassterkte bij beide temperaturen voldoet.

Benelux Scientific zocht en vond een oven die in de trekbank kon worden geïntegreerd. Door een stikstoftank aan de oven te koppelen, kon er ook ver onder nul worden getest. De klant had niet verwacht dat we zijn vraag met zo’n kleine machine konden realiseren.

Die extra effort is tekenend voor de toegevoegde waarde van Benelux Scientific. ‘Onze concurrenten zouden die aanpassingen en extra features ook kunnen leveren’, zegt Debrouwere. ‘Maar hun organisatie is daar niet op ingericht. Wij zetten dat stapje extra en dat maakt ons de nummer 1 in ondersteuning en support.’

Gerelateerde berichten

Workshop Bruker XRF

Benelux Scientific is sinds 2018 trotse distributeur van Bruker XRF systemen in Nederland. In samenwerking met Bruker AXS organiseren wij op 15 en 16 november 2023 een exclusieve 2-daagse workshop waar we verdiepende training over XRF, monstervoorbereiding en de Bruker software zullen geven.  In deze 2-daagse workshop komen veelvoorkomende vraagstukken en praktijkvoorbeelden aan bod én [...]

compcut precisiesnijmachines op het scherpst van de snede

Succes bij het CTE  In navolging van ons recente artikel om composiet materialen van de hoogste kwaliteit te beoordelen als onderdeel van de Compcut uitdaging, blijven de verwezenlijkingen van het Sharp & Tappin team met hun assortiment composiet snijmachines groeien. Zo hebben ze onlangs een accreditatie ontvangen van Composite Test and Evaluation (CTE). Opnieuw een [...]

Bepaling van TD24 met ARC®-instrumenten voor thermische risicobeoordeling in chemische processen

Chemische industriële processen die gebaseerd zijn op exotherme reacties kunnen erg gevaarlijk zijn. Gebrek aan kennis over het proces kan leiden tot onjuiste procescondities en dus tot thermische runaway in apparatuur of reactoren. Bovendien kan een storing in het koelapparaat ook leiden tot een ongeplande temperatuurstijging in een reactor. Om veilige processen te garanderen, is [...]

november 21, 2022