8 Belangrijke afwegingen bij de aankoop van een scanning elektronenmicroscoop (SEM)

De aankoop van een elektronenmicroscoop (SEM) kan een aanzienlijk concurrentievoordeel opleveren voor organisaties die actief zijn in een omgeving waar microscopie van het grootste belang is. Een SEM gebruikt een gefocuste elektronenbundel om het oppervlak van een monster te scannen en zodoende beelden met hoge resolutie te genereren. De techniek is veel beter dan optische microscopie in termen van resolutie, vergroting en scherptediepte. Moderne SEM-instrumenten verbeteren een breed scala aan toepassingen, waaronder halfgeleiders, fabricage, metallurgie en batterijen. 

Het kiezen van de juiste SEM voor uw specifieke behoeften kan een lastige taak zijn, gezien het grote aantal opties op de markt. In dit artikel verkennen we de belangrijkste factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het doen van deze belangrijke investering. Door deze cruciale factoren te begrijpen, bent u beter in staat om de ideale SEM te selecteren die aansluit bij uw doelen en vereisten. 

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met Ken De Roover, onze productspecialist als u meer informatie wilt over laboratoriumpersen.

1. Vergrotingsbereik en resolutie

De microscoop moet een hoog vergrotingsbereik hebben met een uitstekende resolutie om de details van het sample goed te kunnen zien. Resolutie wordt gedefinieerd als het vermogen om twee dicht bij elkaar gelegen punten van elkaar te kunnen onderscheiden. De resolutie van een SEM kan variëren van minder dan een nanometer tot enkele tientallen nanometers. Over het algemeen zorgt een hogere resolutie voor scherpere en helderdere beelden bij hogere vergrotingen, waardoor wazigheid geminimaliseerd wordt en een betere beeldkwaliteit gegarandeerd wordt. Daarom zal kennis van de soorten samples en de afmetingen van de objecten die uw SEM moet analyseren helpen om deze vereisten te definiëren. 

vergrotingsbereik Phenom SEM

2. Elektronenbron

De elektronenbron is een belangrijk onderdeel van de SEM en is verantwoordelijk voor het genereren van een stabiele elektronenbundel die op het monster wordt gericht. Er zijn drie soorten elektronenbronnen: tungsten, CeB6 (of LaB6) kristallen en field emission gun (FEG). Elk biedt verschillende resolutieniveaus. De levensduur en kosten variëren ook afhankelijk van het gekozen type bron. Daarom is het belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen over de vraag of geld besparen op de elektronenbron ten koste gaat van belangrijke analytische mogelijkheden, of dat u meer betaalt voor mogelijkheden die niet nodig zijn. 

3. Detectoren

Met detectoren van hoge kwaliteit kunnen beelden sneller en met een hogere kwaliteit verzameld worden. Meestal wordt een SEM standaard geleverd met een Backscattered electron detector (BSD) of een secundary elektron detector (SED). BSD-beelden tonen een contrast dat afhangt van de oppervlaktesamenstelling, waarbij gebieden met zwaardere elementen helderder zijn. SED-beelden zijn ideaal om oppervlaktetopografie te bekijken. Met EDS-detectoren (energy-dispersive X-ray spectrometry) kan de elementsamenstelling aan het oppervlak nauwkeurig in kaart worden gebracht of kunnen individuele spectra worden verzameld met een enkele klik. Het is belangrijk om te overwegen welke huidige en toekomstige toepassingen nodig zouden kunnen zijn bij de keuze voor één of meer detectoren. 

3. Samplehouder capaciteit en functies

De grootte van de samplehouder bepaalt hoeveel monsters van welke grootte in de SEM-kamer passen. Met de optie voor meerdere monsterhouders is het mogelijk om snel veel gegevens te verzamelen omdat de conditioneringscycli drastisch kunnen worden beperkt. Samplehouders kunnen ook extra functies hebben, zoals de mogelijkheid om het sample te verwarmen en te koelen, elektrische velden of mechanische krachten toe te passen of multi-axiale bewegingen te maken. Als u een goed begrip hebt van wat er mogelijk is, naast alleen statische beeldvorming, en hoe dat zou kunnen aansluiten bij uw eigen onderzoeksdoelen, kunt u kiezen welke opties nodig zijn voor uw SEM.

4. Gebruikersinterface

Phenom SEM edx template

Een intuïtieve gebruikersinterface voor een SEM is cruciaal voor het bedieningsgemak, de toegankelijkheid, de nauwkeurigheid van de resultaten en de algehele tevredenheid van de gebruiker. Onderzoekers en technici kunnen snel door verschillende opties navigeren, instellingen aanpassen en opdrachten uitvoeren zonder onnodige complexiteit of verwarring. Dit verbetert de productiviteit en bespaart kostbare tijd in een laboratorium of onderzoeksomgeving.

6. Automatisering

Automatiseringssoftware verbetert zowel het verzamelen als het analyseren van de gegevens. Het kan handelingen stroomlijnen door taken te automatiseren, zoals scherpstellen, de samplehouder verplaatsen, beeldopname en afmetingen bepalen. Dit helpt om de spreiding te verminderen die door gebruikers wordt geïntroduceerd, terwijl grotere datasets in een korter tijdsbestek worden verzameld. Met automatiseringsprotocollen is ook analyse zonder toezicht mogelijk. Met deze vele voordelen is het de moeite waard om te overwegen hoe automatisering waarde kan toevoegen aan uw specifieke onderzoeksbehoeften.

7. Onderhoud, service en garantie

Het is belangrijk om te weten welk niveau van preventief onderhoud verwacht wordt voor een SEM. Het is dan ook essentieel dat uw distributeur u uitgebreide ondersteuning en een korte doorlooptijd biedt om de operationele continuïteit en efficiëntie te behouden. De microscoop moet ook worden geleverd met een uitgebreide garantie en after-sales ondersteuning om vragen te beantwoorden en onvoorziene problemen op te lossen.

8. Budget

De koper moet ervoor zorgen dat de functies en de prijs van de microscoop overeenkomen met zijn/haar eisen en budget. Als het budget krap is, is het een goede strategie om te begrijpen welke upgradepaden beschikbaar zijn om in de toekomst extra functionaliteit aan te schaffen.

Samenvatting

Samenvattend kunnen we stellen dat de aanschaf van een elektronenmicroscoop (SEM) een belangrijke beslissing is die een zorgvuldige afweging van verschillende factoren vereist. Door aspecten zoals resolutie, beeldvormingsmogelijkheden, sample behandeling, gebruikersinterface, automatisering, budget, onderhoud en ondersteuning te evalueren, bent u in staat om met deze kennis een weloverwogen keuze te maken.

Onthoud dat het kiezen van de juiste SEM een grote invloed kan hebben op uw onderzoeksresultaten en productiviteit. Neem dus de tijd om uw specifieke behoeften te inventariseren en geef prioriteit aan de factoren die voor u het belangrijkst zijn. Met deze inzichten kunt u met vertrouwen een SEM kiezen die aansluit bij uw eisen en u op weg helpt naar wetenschappelijk succes.

Gerelateerde berichten

Phenom SEM on tour 2023

Als u geïnteresseerd bent in elektronenmicroscopie en de verschillende toepassingen ervan, is Phenom SEM on tour het perfecte evenement voor u! Neem hier een kijkje op onze electron microscopes website en registreer u nu voor een gratis eendaags Phenom SEM evenement bij u in de buurt Tijdens dit unieke evenement zult u kennismaken met de fascinerende wereld [...]

Desktop SEM/EDS voor automatisatie en high-throughput werk

In onze twee voorgaande artikelen kon u kennis maken met de Thermo Scientific Phenom desktop SEM en de mogelijkheden die de combinatie desktop SEM en chemische analyse met EDS te bieden heeft. De combinatie van beeldvorming en chemische analyse in een desktop SEM opent bovendien enorme mogelijkheden op vlak van automatisatie en high-throughput applicaties. Met [...]

Chemische analyse met de Phenom desktop SEM

Enkele maanden geleden kon u in onze blog over desktop SEM  “SEM in het bereik van ieder lab” kennis maken met de populaire Thermo Scientific Phenom desktop SEM en de technologische mogelijkheden die deze toestellen vandaag bieden. Als reactie hierop kregen we nogal wat vragen in verband met de mogelijkheden die de EDS (energie-dispersieve x-straal [...]

november 27, 2023