De rotormolen maken gebruik van een sneldraaiende getande rotor die een taai of halfhard monster door middel van wrijving en impact verfijnd. Door de geperforeerde rasp die rond de rotor zit kan het monster de maalkamer van de rotormolen verlaten als het de gewenste fijnheid heeft bereikt. Een hamermolens slaat een monster fijn tussen sneldraaiende hamers. Het verfijnde monster kan de maalkamer via een zeef verlaten. Een mortiermolen is in feite de geautomatiseerde versie van de manuele verfijning in een mortier met behulp van een pestel. In de mortiermolen zijn de afstand en druk tussen de mortier en de pestel instelbaar. Door een juiste materiaalkeuze van mortier en pestel kunnen contaminaties van het monster vermeden worden.

Pulverisette 14 centrifugaal rotormolen

De Pulverisette 14 centrifugaal maalmolen is een universele molen voor vermaling van vezelachtige en middelharde materialen. Het is ook mogelijk om temperatuurgevoelige materialen zoals polymeren te verkleinen. Dit is mogelijk vanwege de korte verblijftijd in de maalkamer en de koeling die ontstaat door de hoge rotatiesnelheid van de rotor. Wanneer deze koeling nog niet voldoende is, is het ook nog mogelijk om een cycloon afzuigsysteem aan te sluiten. Deze optie zorgt voor een afzuiging van het gemalen materiaal en beperkt het reinigen. Daarnaast is ook cryogene vermaling door gebruik van vloeibare stikstof of vast CO2 mogelijk.

Pulverisette 14 Premium

De centrifugaal rotormolen Pulverisette 14 Premium Line biedt vermaling door impact, snijden en wrijving in één toestel, met een betere performantie, efficiëntere koeling en stillere vermaling dan vergelijkbare toestellen op de markt. De krachtige, frequentiegestuurde motor is ideaal voor vermaling van zachte en halfharde, brosse, temperatuurgevoelige en vezelachtige materialen. Voor extra koeling of vereenvoudigen van de reiniging kan aan deze molen een cycloon gekoppeld worden.

Pulverisette 16 hamermolen

Bij de Pulverisette 16 wordt het materiaal via een trechter in de maalkamer gebracht. In de maalkamer wordt het materiaal door een combinatie van impact, afschuiving en wrijving vermalen tussen de draaiende rotor en de vaste tanden. Wanneer het materiaal fijn genoeg is valt het door een zeef (range 0.12mm tot 10mm) in de opvangbak. Het volume van de standaard opvangbak is 5 liter. Ook is er een container van 30 liter leverbaar. De Pulverisette 16 is leverbaar in roestvrij staal en gietijzer. Uitgaande van een maximaal startafmeting van 20 mm kan er tot 80 l/h gemalen worden.

Pulverisette 2 mortiermolen

De Pulverisette 2 mortiermolen werkt volgens hetzelfde principe als de manuele mortier. Het materiaal wordt door druk en wrijving tussen de pestel en mortier gemalen. Zowel de druk horizontale richting als ook in verticale richting kan geregeld worden. Het vermalen van het materiaal kan verlopen in verschillende stappen om tot een eindfijnheid te komen. Een schraper zorgt ervoor dat het materiaal gehomogeniseerd en opnieuw tussen pestel en mortier wordt gebracht.

Afhankelijk van de hardheid van het monster en de noodzaak om metaalvrij te vermalen, wordt gekozen tussen verschillende maalgarnituren. Beschikbaar zijn bijvoorbeeld wolfraamcarbide, agaat en zirkoniumoxide en staal.