Bruker CS/ONH analyzers voor simultane analyse van koolstof zwavel/zuurstof stikstof en waterstof

Additieve productie, warm isostatisch persen en spuitgieten van metaal hebben alle een gemeenschappelijke kritische component: metaalpoeders. Typische poeders worden gemaakt door het atomiseringsproces van zuivere metalen, zoals titanium, aluminium, nikkel, koper, of legeringen, zoals staal, Inconel en metaalkeramiek. Bruker biedt de meest uitgebreide reeks instrumenten voor elementaire analyse van deze geavanceerde materialen.

De initiële kwaliteit en de daaropvolgende verwerking van metaalpoeders voor additieve productieprocessen spelen een belangrijke rol in de kwaliteit en de eigenschappen van het eindproduct. Parameters zoals de deeltjesgrootte-verdeling en -morfologie worden vastgesteld, maar zij vertegenwoordigen slechts het “mechanische” deel van de karakterisering, zonder rekening te houden met metallurgische en chemische effecten, hoewel de chemie van de deeltjes van invloed is op de fundamentele prestaties van de uiteindelijke gedrukte of gegoten onderdelen.

Om ervoor te zorgen dat de met deze technieken vervaardigde eindproducten voldoen aan de strenge eisen van medische, auto- en ruimtevaarttoepassingen, moeten de gebruikte metaalpoeders gedurende de gehele productiecyclus volledig worden gekarakteriseerd en gecontroleerd: tijdens het atomiserings-/poederproductieproces, bij de inkomende grondstoffen, tijdens QA/QC in de productie-installatie voor de onderdelen, tijdens de opslag en de productie van de onderdelen, en na de recycling van het poeder.

CS/ONH

Het gehalte aan lichte elementen zoals O, N, H, Ar en C, S moet gedurende het gehele fabricageproces nauwkeurig worden gecontroleerd. Koolstof is van invloed op de hardheid, de brosheid en het smeltpunt, terwijl zwavel over het algemeen ongewenst is. Zuurstof, stikstof en waterstof hebben een sterke invloed op de materiaaleigenschappen en moeten voortdurend worden gecontroleerd omdat hun gehalte tijdens het productieproces verandert. Argon dat na verstuiving in metaalpoeders achterblijft, tast de porositeit aan en creëert ongewenste inclusies in de uiteindelijke onderdelen. De analyse-instrumenten van Bruker voor verbranding (C, S) en smelten (O, N, H, Ar) hebben zich in de industrie bewezen om deze kritische elementen te meten en de kwaliteit en duurzaamheid van afgewerkte onderdelen te garanderen.

Koolstof- en zwavel-analyse

De Bruker G4 ICARUS serie 2 is ideaal voor de snelle, nauwkeurige en gelijktijdige bepaling van koolstof en zwavel in een grote verscheidenheid aan vaste materialen. De G4 ICARUS serie 2 analyser met hoogfrequente (HF) inductieoven combineert een innovatief ontwerp van de verbrandingszone – ZoneProtect™ – met een uniek volautomatisch reinigingssysteem met stofverwijdering zonder stofzuiger. In combinatie met het HighSense™ detectiesysteem resulteert dit in uitstekende toepasbaarheid en analytische prestaties met minimaal onderhoud.

Zuurstof-, stikstof- en waterstof-analyse

De concentratie van zuurstof, stikstof en waterstof in metalen en andere anorganische materialen wordt bepaald met de IGF-methode (Inert Gas Fusion). Het vaste monster wordt gesmolten in een grafietkroes bij hoge temperatuur, meegenomen door een draaggas en de gevormde analysegassen worden door de detectoren geleid en gemeten.

De Bruker G6 LEONARDO voldoet aan de industriële behoefte van robuuste, nauwkeurige en kosteneffectieve elementaire analyse met SampleCare™, met vooraf gekalibreerde standaardmethoden. De Bruker G8 GALILEO is een high-end analyser die maximale flexibiliteit, hoge verwerkingscapaciteit en zelfs massaspectrometrische detectiemogelijkheid biedt.

Diffundeerbare waterstof, bijvoorbeeld in lassen volgens ISO 3690 en AWS4 4.3 en in hoge-sterkte stalen, wordt gemeten door een infrarood verwarmingsoven te combineren met de Bruker G8 GALILEO of met de gespecialiseerde Bruker G4 PHOENIX DH.

Wil je meer weten? 

Voor meer informatie over onze CS/ONH-analysetoestellen kunt u terecht op onze website over metaalanalyse.

Wilt u een demonstratie met analyse van uw monsters?

Vul ons formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Gerelateerde berichten

Draagbare XRF-bodemanalyse

De analyse van verontreinigingen in de bodem wordt tegenwoordig steeds populairder als middel om de gezondheid van het milieu te controleren. De bodem kan zware metalen en andere gevaarlijke elementaire verontreinigingen bevatten. Voordat de bodem wordt geëxploiteerd voor landbouw-, recreatie- of andere activiteiten, moet hij worden getest om mensen, planten, dieren en het omringende milieu [...]

Bruker Q4 POLO: de “kleine reus” voor metaalanalyse

Sinds zijn lancering eind 2021 is de Bruker Q4 POLO een echt succes. De Bruker Q4 POLO is de nieuwste toevoeging aan het gamma optische vonkenemissiespectrometers van Bruker. Het combineert meerdere innovaties om prestatieniveaus te bereiken die nooit eerder mogelijk waren met compacte OES-apparaten. De Bruker Q4 POLO is een ultramoderne optische vonkemissiespectrometer. Zijn compacte [...]

Röntgenfluorescentie-analyse en bewerking van metalen

Het recyclen van metaalschroot bestaat uit het terugwinnen, sorteren en verwerken van metaalschroot uit afgedankte producten of constructies, alsook uit productieafval, om het als grondstof te kunnen gebruiken voor de productie van nieuwe goederen. Metaallegeringen zijn ideale materialen voor recycling omdat metalen een onbeperkt aantal keren kunnen worden omgesmolten en zonder kwaliteitsverlies tot nieuwe producten [...]

oktober 17, 2022