Malen, zeven en verdelen van monsters in het lab.: automatiseer uw processen met de FRITSCH apparatuur voor monstervoorbereiding – de wereldwijde standaard in industrie en research.

Bij FRITSCH vindt u voor elk type vermaling of homogenisatie, voor hoeveelheden vanaf enkele grammen tot enkele honderden kilo’s, en voor elk type materiaal, de geschikte maalmolen voor uw laboratorium.

Verder zijn er zeeftoestellen en sample-splitters voor reproduceerbare semi-industriële en lab-applicaties.

Snijmolen

Een snijmolen vermaalt een monster door een combinatie van snijden en wrijving. Hij wordt gebruikt voor de vermaling van zachte en halfzachte, vezelachtige en taaie materialen alsook polymeren en heterogene mengsels. De flexibele en robuuste FRITSCH pulverisette 11, 15, 19 en 25 snijmolens zijn snel en heel eenvoudig te reinigen. Alle maalonderdelen kunnen gemakkelijk verwijderd worden in enkele seconden zonder hulpmiddelen.

Pulverisette 11

De geluidsarme snijmolen PULVERISETTE 11 is de ideale laboratoriummolen voor het zeer snel vermalen en homogeniseren van zowel vochtige, olieachtige en vette als droge, zachte, middelharde en vezelige monsters binnen enkele seconden. De tot 1250 watt sterke motor van de PULVERISETTE 11 en zijn speciale mes, voorzien van vier mesbladen, maalt snel monsters met een hoog vet- of watergehalte zoals vlees, gummibeertjes, chocolade of ook harde monsters zoals vaatwasblokjes of speelgoed. Dit maakt het tot een perfecte allrounder met vele voordelen voor vermalen van levensmiddelen- of diervoederonderzoek, farmaceutica en chemie.

Pulverisette 19 LARGE

De Pulverisette 19 LARGE is de grote broer van de Pulverisette 19. Deze uitvoering biedt alle voordelen van de Pulverisette 19, maar heeft bovendien een hoger vermogen voor de vermaling van grotere monsters of de taaiste materialen. Doordat deze molen aan een relatief traag en instelbaar toerental draait (50-700 rpm of 300-3000 rpm), kunnen grotere of moeilijk te vermalen materialen langer in de maalkamer verblijven zonder kans op verbranden of smelten. Het malen van oliehoudende noten en grotere hoeveelheden polymeren behoren tot de toepassingen.

Grootte toegevoegd materiaal:
40 mm

Eindfijnheid:
0,3 mm

Maximale monsterhoeveelheid:
1400 ml

Grootte toegevoegd materiaal:
120 mm

Eindfijnheid:
1 mm

Maximale monsterhoeveelheid:
60 l/h

Pulverisette 19

De Pulverisette 19 is een universele snijmolen met hoog vermogen en een uitgebreid gamma aan toebehoren voor automatische opvang van monsters en metaalvrije vermaling. Deze molen kan zonder gebruik van gereedschappen heel snel geopend en gereinigd worden. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor laboratoria die veel (verschillende) monsters moet vermalen.

Rotoren met rechte en v-vormige messen zijn beschikbaar in staal, chroomvrij staal en wolfraamcarbide (uniek!). Hierdoor is het mogelijk om metaalvrije vermaling uit te voeren. Een rotor met trapvormige messen wordt gebruikt voor extreem harde maar taaie materialen. De v-vormige rotoren worden toegepast voor taaie materialen (bv. harde rubbers). Wanneer voor deze materialen de rechte messen gebruikt worden, loopt de machine vast.

In plaats van zeefplaten gebruikt deze molen de meer robuuste zeefcassettes
In combinatie met een cycloon-opvangsysteem, dat het materiaal in een luchtstroom wegtrekt uit de maalkamer, is het ook mogelijk om materialen te vermalen die temperatuurgevoelig zijn. Bovendien wordt het schoonmaken hiermee tot een minimum beperkt.

Pulverisette 15

Deze snijmolen is binnen het leveringsprogramma van Fritsch het basismodel. Voor applicaties die weinig veeleisend zijn of materialen die eenvoudig te vermalen zijn, is dit een prima instrument. Dit toestel werkt met een snijrotor bestaande uit rechte messen. Voor de Pulverisette 15 is een statief beschikbaar en een opvangbak van 60 liter zodat grote hoeveelheden materiaal eenvoudig te verwerken zijn.

Grootte toegevoegd materiaal:
80 mm

Eindfijnheid:
0,20 mm

Maximale monsterhoeveelheid:
60 l/h

Grootte toegevoegd materiaal:
70 mm

Eindfijnheid:
0,25 mm

Maximale monsterhoeveelheid:
50 l/h

Planetaire kogelmolen

De planetaire maalmolen maakt al lange tijd deel uit van het leveringsprogramma van Fritsch. Sedert de jaren 1980 heeft deze techniek verouderde maaltechnieken zoals mortiermolens, centrifugaal kogelmolens en vibratie schijvenmolens vervangen. De hoge efficiëntie, bedieningseenvoud, maalsnelheid en de te behalen eindfijnheid zijn de grote voordelen van deze machines. Het materiaal van de maalbekers en maalkogels wordt gekozen in functie van de hardheid van het te vermalen materiaal, gewenste eindfijnheid en eisen op vlak van contaminatie door de maalgarnituur. Bekers met effectief bruikbare volumes van 0.5ml tot 900ml zijn beschikbaar in combinatie met maalkogels met diameter 0.5mm tot 40mm. Maalgarnituren (bekers + kogels) zijn beschikbaar in Agaat, Alumina, Silicon Nitride, Zirconium Oxide, roestvrij staal, gehard staal en Wolfraam Carbide. Toebehoren voor vermaling onder inerte gassen of bij gecontroleerde temperatuur en druk zijn eveneens beschikbaar.

Pulverisette 7 Premium

De Fritsch Pulverisette 7 Premium is de eerste planetaire molen die specifiek voor vermalingen in de nanometer- of submicronrange wordt gebruikt. Vanwege de extreme maalomstandigheden die kunnen aangelegd worden (toerental tot 1100 rpm en acceleraties die tot 95 g gaan), is bij de ontwikkeling uitzonderlijk veel aandacht uitgegaan naar veiligheid en gebruikscomfort, waaronder automatische herkenning van maalbekers, stabilisatiedetectie, aansturing via bluetooth of vanuit PC, automatische sluiting van de maalkamer etc… Hierdoor wordt het mogelijk om vermalingen beneden de 100 nm grens uit te voeren. Dit toestel is in de markt dan ook terecht gekend onder de naam “nanomill”.

Pulverisette 5 Premium

De Fritsch “Pulverisette 5 premium line” is ontwikkeld als de grote broer van de pulverisette 7 premium line voor snelle natte en droge vermalingen, mechanische synthese, mengen en homogeniseren van grotere monsterhoeveelheden in de nano-range. Met een dubbel motorvermogen (2.2 kW) en een nieuw klemsysteem voor de maalbekers is deze molen nog veiliger en eenvoudiger in gebruik.

Grootte toegevoegd materiaal:
5 mm

Eindfijnheid:
< 0.1 µm

Maximale monsterhoeveelheid:
60 ml

Grootte toegevoegd materiaal:
10 mm

Eindfijnheid:
< 0.1 µm

Maximale monsterhoeveelheid:
450 ml

Pulverisette 7

De Pulverisette 7 Classic line beschikt over 2 posities met maalbekers tot 45 ml. Met een effectief monstervolume van 0.5 tot 25 ml en een toerental tot 800 rpm is deze molen vooral inzetbaar voor droge en natte vermaling van kleine monstervolumes tot een eindfijnheid < 1 µm.

Pulverisette 6

De Pulverisette 6 Classic line is een planetaire kogelmolen met 1 maalpositie. Hierin kan een maalbeker van 500 ml of 250 ml geplaatst worden. Ook is het mogelijk om twee maalbekers van 80 ml te gebruiken om tegelijkertijd  2 verschillende monsters te verkleinen. Deze maalbekers geven een effectief monstervolume van 10 tot 225 ml.

Grootte toegevoegd materiaal:
5 mm

Eindfijnheid:
0.5 µm

Maximale monsterhoeveelheid:
40 ml

Grootte toegevoegd materiaal:
10 mm

Eindfijnheid:
0.5 µm

Maximale monsterhoeveelheid:
225 ml

Pulverisette 5

De Pulverisette 5 Classic line is een planetaire kogelmolen die verkrijgbaar is in twee uitvoeringen met 2 en met 4 maalposities. Maalbekers van 80 ml, 250 ml en 500 ml kunnen gebruikt worden om een effectief monstervolume van 10 tot 900 ml te vermalen.

Grootte toegevoegd materiaal:
10 mm

Eindfijnheid:
0.5 µm

Maximale monsterhoeveelheid:
900 ml

Micro-kogelmolen

Micro-kogelmolens worden gebruikt voor vermaling van kleine monsterhoeveelheden (typisch 1 ml tot 10 ml) naar een fijnheid van 10-15 µm.

Pulverisette 23 mini

Dit toestel wordt gebruikt voor het vermalen van zeer kleine hoeveelheden materiaal. De te behalen eindfijnheid ligt op 10µm. Bij deze maalmolen worden de beker, de kogels en het materiaal in verticale richting in oscillatie gebracht bij frequenties van 900 tot 3000 Hz. Dit toestel wordt vaak gebruikt voor vermaling van “forensische” materialen of andere toepassingen waarbij een zeer beperkte hoeveelheid materiaal voorradig is.

Pulverisette 0

De Pulverisette 0 vermaalt volumes tot 10 ml naar een eindfijnheid van 5 µm tot 10 µm. Het resultaat is een homogeen materiaal dat zeer goed bruikbaar is voor XRF analyses omdat de deeltjesgrootte verdeling erg smal is. Ook voor toepassingen waarbij kleine hoeveelheden vermalen moeten worden, is dit toestel zeer geschikt. De eenvoudige bediening en de mogelijkheid om de unit te gebruiken als zeefmachine maken deze Pulverisette 0 tot een goede keus. Voor cryogene vermaling kan deze molen uitgerust worden met een “cryobox” die gevuld wordt met vloeibare stikstof.

Grootte toegevoegd materiaal:
6 mm

Eindfijnheid:
5 µm

Maximale monsterhoeveelheid:
5 ml

Grootte toegevoegd materiaal:
5 mm

Eindfijnheid:
10 µm

Maximale monsterhoeveelheid:
10 ml

Kaakbreker, schijvenmolen en oscillerende schijvenmolen

Kaakbrekers worden gebruikt voor een grove vermaling van brosse harde monsters tussen een bewegende en vaste plaat. Stukken tot 100mm x 100mm x 100mm kunnen verkleind worden tot een fijnheid van 1mm. In een schijvenmolen worden brosse monsters fijngewreven tussen een draaiende en vaste schijf. De schijvenmolen is de typische maalstap na de kaakbreker, en vaak worden beide molen in serie met elkaar gekoppeld voor een vermaling in één sttap van 100mm naar 0.1mm. In een oscillerende schijvenmolen worden monsters tussen snel bewegende in elkaar draaiende cilinders fijngemalen. Deze molen vindt vooral zijn toepassing in de metaalindustrie.

Pulverisette 1 kaakbreker

Een kaakbreker wordt vooral gebruikt voor een eerste grove maling van brosse en harde materialen. Afhankelijk van de grootte van het monster, is er een keuze mogelijkheid tussen een Pulverisette 1 – model 1 met een vulopening van 65mm x 65mm of een Pulverisette 1 – model 2 met een vulopening van 90mm x 90mm.

Afhankelijk van de hardheid van het monster zijn maalplaten in verschillende materialen verkrijgbaar. Voor metaalvrije vermaling zijn platen in zirconiumoxide beschikbaar.

Er bestaat een mogelijkheid om de kaakbreker te combineren met de Pulverisette 13 schijvenmolen. Hierbij wordt het materiaal dat uit de kaakbreker valt direct opgevangen tussen de schijven van de schijvenmolen. Hierdoor is het mogelijk om van een grootte van 95mm naar een fijnheid tot 0.1mm te malen in één stap. Deze unieke combinatie garandeert een snelle en volledige vermaling in de kortst mogelijke tijd met een analytische fijnheid als resultaat en zonder enig verlies van monster.

Pulverisette 1 kaakbreker Premium

Deze kaakbreker is de “high-tech” versie van de Pulverisette 1 classic line kaakbreker. De afstand tussen de maalplaten is automatisch instelbaar in een bereik van 0.3mm tot 15mm, en de nulafstand tussen de maalplaten kan automatisch gecalibreerd worden voor minimale slijtage van de platen. De maalkamer is vlot toegankelijk, en de platen kunnen voor onderhoud of reiniging gemakkelijk verwijderd worden.

Grootte toegevoegd materiaal:
95 mm

Eindfijnheid:
1 mm

Maximale monsterhoeveelheid:
200 kg/h

Grootte toegevoegd materiaal:
95 mm

Eindfijnheid:
0,3 mm

Maximale monsterhoeveelheid:
200 kg/h

Pulverisette 13 schijvenmolen

De Pulverisette 13 maalt harde, middelharde en brosse materialen door afschuiving en wrijving. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van 2 schijven. Het materiaal komt tussen een stationaire en een draaiende schijf die ingesteld zijn op een afstand tussen 12 mm en 0.1 mm. Afhankelijk van het te vermalen product zijn maalschijven beschikbaar in verschillende materialen om onder andere metaalcontaminatie te vermijden.

Met een debiet tot 150 kg/h kan deze molen ingezet worden voor semi-industriële vermaling. Een vacuümsysteem is beschikbaar voor verwijderen van de stoffractie of voor snelle en eenvoudige reiniging na vermaling. Deze maalmolen kan in serie met de Fritsch kaakbrekers gebruikt worden voor een vermaling van materialen met afmetingen van maximaal 95 cm x 95 cm naar 0.1 mm in één continue beweging.

Pulverisette 13 schijvenmolen Premium

Dit toestel is de “high tech” versie van de Pulverisette 13 classic line. Door de automatische instelling van de afstand tussen de platen van 0.05mm tot 12mm bekomt men een heel reproduceerbare vermaling en minimale slijtage van de maalplaten. Dit toestel kan gecombineerd worden met de kaakbreker Pulverisette 1 premium line voor een vermaling van materialen met afmetingen van maximaal 95 cm x 95 cm naar 0.05 mm in één continue beweging.

Grootte toegevoegd materiaal:
20 mm

Eindfijnheid:
0,1 mm

Maximale monsterhoeveelheid:
150 kg/h

Grootte toegevoegd materiaal:
20 mm

Eindfijnheid:
0,1 mm

Maximale monsterhoeveelheid:
150 kg/h

Pulverisette 9 oscillerende schijvenmolen

Voor heel snelle vermaling van heel harde laboratoriummonsters naar anaytische fijnheid is de oscillerende schijvenmolen een goede oplossing. In deze molen wordt de vermaling uitgevoerd door de horizontaal oscillerende beweging van de maalset op een trilplaat. Het monster wordt door een combinatie van extreem hoge druk, impact en wrijving vermalen.

Grootte toegevoegd materiaal:
12 mm

Eindfijnheid:
10 µm

Maximale monsterhoeveelheid:
250 ml

Rotormolens, hamermolens en mortiermolens

De rotormolen maken gebruik van een sneldraaiende getande rotor die een taai of halfhard monster door middel van wrijving en impact verfijnd. Door de geperforeerde rasp die rond de rotor zit kan het monster de maalkamer van de rotormolen verlaten als het de gewenste fijnheid heeft bereikt. Een hamermolens slaat een monster fijn tussen sneldraaiende hamers. Het verfijnde monster kan de maalkamer via een zeef verlaten. Een mortiermolen is in feite de geautomatiseerde versie van de manuele verfijning in een mortier met behulp van een pestel. In de mortiermolen zijn de afstand en druk tussen de mortier en de pestel instelbaar. Door een juiste materiaalkeuze van mortier en pestel kunnen contaminaties van het monster vermeden worden.

Pulverisette 14 centrifugaal rotormolen

De Pulverisette 14 centrifugaal maalmolen is een universele molen voor vermaling van vezelachtige en middelharde materialen. Het is ook mogelijk om temperatuurgevoelige materialen zoals polymeren te verkleinen. Dit is mogelijk vanwege de korte verblijftijd in de maalkamer en de koeling die ontstaat door de hoge rotatiesnelheid van de rotor. Wanneer deze koeling nog niet voldoende is, is het ook nog mogelijk om een cycloon afzuigsysteem aan te sluiten. Deze optie zorgt voor een afzuiging van het gemalen materiaal en beperkt het reinigen. Daarnaast is ook cryogene vermaling door gebruik van vloeibare stikstof of vast CO2 mogelijk.

Pulverisette 14 Premium

De centrifugaal rotormolen Pulverisette 14 Premium Line biedt vermaling door impact, snijden en wrijving in één toestel, met een betere performantie, efficiëntere koeling en stillere vermaling dan vergelijkbare toestellen op de markt. De krachtige, frequentiegestuurde motor is ideaal voor vermaling van zachte en halfharde, brosse, temperatuurgevoelige en vezelachtige materialen. Voor extra koeling of vereenvoudigen van de reiniging kan aan deze molen een cycloon gekoppeld worden.

Grootte toegevoegd materiaal:
10 mm

Eindfijnheid:
0,08 mm

Maximale monsterhoeveelheid:
5 l/h

Grootte toegevoegd materiaal:
10 mm

Eindfijnheid:
0,08 mm

Maximale monsterhoeveelheid:
5 l/h

Pulverisette 16 hamermolen

Bij de Pulverisette 16 wordt het materiaal via een trechter in de maalkamer gebracht. In de maalkamer wordt het materiaal door een combinatie van impact, afschuiving en wrijving vermalen tussen de draaiende rotor en de vaste tanden. Wanneer het materiaal fijn genoeg is valt het door een zeef (range 0.12mm tot 10mm) in de opvangbak. Het volume van de standaard opvangbak is 5 liter. Ook is er een container van 30 liter leverbaar. De Pulverisette 16 is leverbaar in roestvrij staal en gietijzer. Uitgaande van een maximaal startafmeting van 20 mm kan er tot 80 l/h gemalen worden.

Pulverisette 2 mortiermolen

De Pulverisette 2 mortiermolen werkt volgens hetzelfde principe als de manuele mortier. Het materiaal wordt door druk en wrijving tussen de pestel en mortier gemalen. Zowel de druk horizontale richting als ook in verticale richting kan geregeld worden. Het vermalen van het materiaal kan verlopen in verschillende stappen om tot een eindfijnheid te komen. Een schraper zorgt ervoor dat het materiaal gehomogeniseerd en opnieuw tussen pestel en mortier wordt gebracht.

Afhankelijk van de hardheid van het monster en de noodzaak om metaalvrij te vermalen, wordt gekozen tussen verschillende maalgarnituren. Beschikbaar zijn bijvoorbeeld wolfraamcarbide, agaat en zirkoniumoxide en staal.

Grootte toegevoegd materiaal:
20 mm

Eindfijnheid:
0,12 mm

Maximale monsterhoeveelheid:
80 l/h

Grootte toegevoegd materiaal:
8 mm

Eindfijnheid:
10 µm

Maximale monsterhoeveelheid:
190 ml