Vochtbepaling van gevriesdroogde voeding en medicijnen met Handheld NIR

Drogen is een conserveringsmethode voor voeding, om de houdbaarheid te verhogen. Normaal gesproken drogen we aan de lucht bij verhoogde temperaturen maar ook vriesdrogen is een methode waarbij voeding zowel met smaak als textuur beter behouden blijft. Door het vriesdrogen neemt voeding minder ruimte en gewicht in en is het bijzonder lang houdbaar. Zo worden ook bijvoorbeeld astronautenvoedsel of oploskoffie gevriesdroogd.

Heel belangrijk bij het conserveren door drogen bij voeding en medicijnen is het watergehalte. Micro-organismen kunnen niet of slechts heel langzaam groeien als er weinig tot geen water aanwezig is. Benelux Scientific en Thermo Scientific maken bepaling van het vochtgehalte mogelijk met behulp van een draagbaar NIR Instrument zoals de Thermo Scientific microPHAZIR GP analyser. Aan de hand van een snelle analyse kan de gevriesdroogde voeding op watergehalte gecontroleerd worden, en kunnen kwaliteitsproblemen tijdens bewaring  en productieproblemen tijdig onderkent en opgelost worden.

Gevriesdroogde voeding, is dit veilig?

Vriesdrogen zorgt voor een optimaal behoud van alle voedingsstoffen en maakt dat er nauwelijks tot geen kans is op bederf. Vriesdrogen is daarom een zeer veilige methode om zowel voeding als medicijnen langer houdbaar te maken. Om een garantie te geven op kwalitatieve voeding, moet er controle gebeuren op het vochtgehalte van deze voeding. Daardoor is deze vorm van conserveren op zich vrij duur.

Snelle chemische verificatie en identificatie is van cruciaal belang in vele industrieën om de productkwaliteit en de veiligheid van de klant te garanderen en de kosten zo laag mogelijk te houden. De Thermo Scientific microPHAZIR GP analyser maakt een snelle en nauwkeurige materiaalanalyse ter plaatse mogelijk.

Vochtbepaling met Thermo Scientific microPHAZIR GP analyzer

De Thermo Scientific microPHAZIR GP analyzer is een handheld Near-Infrared (NIR) instrument ontworpen voor snelle on-site materiaalidentificatie en analyse. Deze 1.2 kg  analyzer is volledig autonoom voor een echte draagbare analyse. Het biedt de gebruiker een draagbaar instrument om aan hoge product kwaliteitseisen te voldoen door meer en on-site tests uit te voeren. Aanpasbare methoden maken toepassingen op maat mogelijk om aan unieke product  eisen te voldoen. Zo wordt vochtbepaling op gevriesdroogde voeding een eenvoudig en snel gegeven.

Belangrijkste voordelen:

  • Bespaar tijd: Snelle analyse zonder monstervoorbereiding
  • Gemakkelijk in gebruik: Ontworpen voor niet-deskundige gebruikers. Nauwkeurige resultaten worden binnen enkele seconden weergegeven op het eenvoudig af te lezen LCD-scherm
  • Draagbaar: Hij is klein en een lichtgewicht voor snelle identificatie in het veld
  • Veilig: Niet-destructief, NIR is snel en veilig

Toepassingen Thermo Scientific microPHAZIR GP analyzer:

  • Analyse van voedingsmiddelen, dierenvoeder en landbouw
  • Analyse van Inkomende chemische grondstoffen en identificatie
  • Kwaliteitscontrole en -borging
  • Vochtbepaling bij gevriesdroogde producten
  • Screening van producten
  • Bewaking tijdens productie
  • Probleemoplossing bij productie
  • Kwantitatieve analyse van vloeistoffen, vaste stoffen en pasta’s.

Vochtbepaling op andere materialen

Naast gevriesdroogde voeding zijn er nog een tal van materialen en producten die van water gevrijwaard moeten blijven. Ook daar kan de Thermo Scientific microPHAZIR GP analyzer helpen met een snelle analyse. Denk maar aan een archief dat droog moet blijven, medicatie, eiwitproducten,…

Heb jij een specifieke vraag over vochtbepaling via NIR? Wens je een idee te krijgen hoe dit toestel jou kan verder helpen? Neem dan snel contact op met ons team. Zij helpen je graag verder.

Meer lezen over dit toestel?

Gerelateerde berichten

Benelux Scientific zet stapje extra via maatwerk

Tinius Olsen ontwikkelt en levert trekbanken voor mechanische tests. Het aanbod bestaat uit ongeveer tien varianten, steeds met een verschillende maximale kracht en een andere capaciteit. De systemen zijn rechttoe rechtaan; de echte variatie zit in de duizenden opties die er zijn voor wat betreft opspanmethodes, klemmen, platen en extra features. Precies daar zit de [...]

Bepaling van deeltjesgrootte en deeltjesvorm in het lab

Deeltjesgrootte is reeds lang een bekende parameter voor de kwaliteitsbewaking  van grondstoffen en eindproducten in bijvoorbeeld de voedingsindustrie, bouw en metallurgie. Denk hierbij aan de grootte of fijnheid van rijst, suiker of bloem, of de grootte-distributie van cement of cokes. Voor deze bepalingen werd vroeger vrijwel exclusief gebruik gemaakt van zeefanalyse, waarbij het monster door [...]

Dataphysics: als je door het bos de bomen niet meer ziet

Contactlenzen zijn tegenwoordig steeds populairder, omdat ze een handige manier zijn om vele typische zichtproblemen te corrigeren. Het waarborgen van hun veiligheid, gebruikscomfort en goede visuele prestaties zijn belangrijke taken voor elke contactlenzen fabrikant. Een parameter die de ontwikkeling en het ontwerp van goede contactlenzen mogelijk maakt, is de bevochtigbaarheid van het oppervlak. Deze is [...]

augustus 11, 2021