ViscoQuick zorgt voor heerlijke winteravonden

Denk aan de koude winteravonden waarop je gezellig in de zetel hangt, weggedoken onder een dekentje. Dan smaakt een kommetje vanillepudding eens zo goed. De ene heeft ‘m graag als hij nog warm is. De andere zweert bij een goeie laag suiker erover. Eén ding is zeker: we houden allemaal van dit zoete, romige papje.

Het belangrijkste ingrediënt van een pudding powder of pudding mix is zetmeel. Voor de allerlekkerste pudding wordt ook nog bourbon vanille toegevoegd. Productparameters zoals smaak, kleur en consistentie zijn echter subjectief. Gelukkig helpt de Brabender ViscoQuick een handje door ons meer te vertellen over de viscositeit als meetbare kwaliteitsparameter. 

Naast smaak en kleur is viscositeit of “stroperigheid” één van de belangrijkste eigenschappen omdat die direct gerelateerd kan worden naar het mondgevoel, en aldus ook naar de  de populariteit van de vanillepudding.

De proef op de som, of was het pudding?

De ViscoQuick onderzoekt probleemloos stroperige massa’s. Bingo! Tijd dus om onze favoriete vanillepudding op de rooster te leggen, of beter gezegd: in de ViscoQuick te brengen.

Wat onderzoeken we?

We zoeken uit in hoeverre puddingpoeders qua consistentie van elkaar verschillen. De samenstelling van deze poeders is doorgaans vergelijkbaar, met slechts kleine verschillen. Dat is goed nieuws! Zo kan de ViscoQuick laten zien wat hij waard is, want het zit vooral in de details.

In totaal werden 10 verschillende commerciële pudding mixen onderzocht. 

Wij waren vooral benieuwd naar de uiteindelijke viscositeit van elk geroerd en gekookt pudding mengsel:

  • bij 50 °C (standaard temperatuur met een looptijd van 10 min.)
  • bij 20 °C (kamertemperatuur met een looptijd van 20 min.)
  • bij 6 °C (koelkasttemperatuur met een looptijd van 25 min.).

Resultaten

Kwaliteitsonderzoek wordt voornamelijk uitgevoerd bij temperaturen tot 50 °C maar de pudding zelf wordt later geconsumeerd bij kamer- of koelkasttemperatuur.

Dankzij de hoge opwarmings- en afkoelsnelheden van de ViscoQuick werden de afzonderlijke metingen in relatief korte tijd uitgevoerd. Door de ingebouwde controle-eenheid van de ViscoQuick voeren we de nodige wijzigingen van de test parameters en correlaties uit zonder externe computer. 

De gebruikte testprofielen leverden reproduceerbare resultaten op. 

9 van de 10 mengsels vertoonden een min of meer identiek viscositeitsprofiel.

Viscositeitsmetingen met Brabender ViscoQuick

De Brabender ViscoQuick meet snel en nauwkeurig materiaaleigenschappen met betrekking tot viscositeit.

Ook met zeer kleine monsterhoeveelheden levert  hij accurate resultaten op het scherm. Naast alle soorten zetmeel analyseert deze nieuwste viscositeitsmeter ook een brede waaier aan pasta-achtige en stroperige producten.

Quick wins met ViscoQuick

De ViscoQuick biedt een brede waaier aan gebruiksmogelijkheden, die zorgen voor gestroomlijnde workflows inzake kwaliteits- en productiecontrole.

Benieuwd naar de quick wins van de ViscoQuick?

  • aanzienlijke tijdsbesparing m.b.t. monsteranalyse: in maximaal 10 minuten krijg je alle resultaten
  • ongeziene veelzijdigheid: analyseer zowel zetmeel  en andere vloeibare of pasteuze suspensies, en zelfs kunststof materialen
  • alle resultaten met een monstergrootte van amper 115 ml met z’n snelle, intuïtieve bediening is de monsteranalyse zo gebeurd

Met de ViscoQuick haal je een modern staaltje laboratoriumapparatuur in huis dankzij de webgebaseerde MetaBridge software. De ViscoQuick is voorzien van een robuust meetsysteem in roestvrij staal, voor gebruik met zure of basische materialen

Brabender ViscoQuick vertelt je véél

Een monsteranalyse met de Brabender ViscoQuick levert je een massa aan relevante informatie:

  • visco-elastische eigenschappen voor vloeistoffen die zowel stroperige als elastische eigenschappen bezitten
  • enzymactiviteit
  • kiemvorming
  • kwaliteit van het zetmeel
  • eigenschappen van het zetmeel
  • bakgedrag

Brabender levert wereldwijd instrumenten voor het testen van de materiaalkwaliteit in alle soorten onderzoek, ontwikkeling en industriële productie in de voedingsmiddelen- en kunststof industrie. Meer weten? Lees dan dit artikel.

Viscositeitsmeter nodig?

Als een echte stand-alone en compacte eenheid zonder koelingsthermostaat of aparte computer past de Brabender ViscoQuick perfect in een vaak krappe werkomgeving.

Dankzij zijn technische innovaties is de ViscoQuick een uiterst nuttig en gebruiksvriendelijk meetinstrument voor het objectief bepalen van de consistentie van voedingsmiddelen op zetmeelbasis enerzijds, en voor tijdsefficiënte proces- en receptontwikkeling anderzijds.

Meer weten over de Brabender ViscoQuick viscositeitsmeter? Heb je een specifiek probleem of heb je nood aan een speciale configuratie? 

Gerelateerde berichten

Monstervoorbereiding simpel uitgelegd

Consistent, representatief, nauwkeurig Een consistente weergave van monstervoorbereiding leidt tot nauwkeurigere en herhaalbare analyseresultaten. Verkleinen of mengen van materialen met verschillende groottes, vetgehaltes, vochtniveaus of fysische eigenschappen kan een uitdaging zijn bij kritische analyses. Het verkrijgen van een representatief monster uit een hele batch kan variabel, complex en tijdrovend zijn. Dit is nog complexer als [...]

Kwaliteitscontrole en productontwikkeling voor de productie van chocolade

Bij de productie van chocolade is het kristallisatiegedrag van de grondstoffen van doorslaggevend belang voor de kwaliteit van de eindproducten. Voordat chocolade en vulmassa's vanuit vloeibare toestand worden verwerkt en uitgehard, is systematische voorkristallisatie in de vorm van een temperingsproces vereist. De temperingsgraad, die het aandeel van gestolde vetkristallen in de chocolade beschrijft, en de [...]

Brabender ViscoQuick: De invloed van veganistische drinks op de verwerkingseigenschappen van zetmeel

Veganistische voeding is in opmars: steeds meer mensen vermijden dierlijke ingrediënten in hun voeding en kiezen voor plantaardige alternatieven. Een voorbeeld hiervan zijn melkvervangers op basis van haver, soja, amandelen, rijst, kokosnoot, hennep, noten en peulvruchten (bv. lupinen, erwten). Daar zijn vele redenen voor: dierenbescherming, milieu, klimaat, gezondheid, fitness, smaak, honger in de wereld en [...]

januari 19, 2022