Scanning elektronenmicroscoop (SEM) met geïntegreerde trek-, compressie- en buigtestmogelijkheden bij Universiteit Gent
Prof. Lode Daelemans, Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Engineering (MaTCh), Universiteit Gent
Het Centrum voor Textielwetenschappen en Techniek van de Universiteit Gent voert onderzoek uit op alle soorten vezel- en textiel gebaseerde materialen.
Een van de belangrijkste onderzoeksuitdagingen bij de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde materialen is het begrijpen van het microscopisch gedrag en hoe dit verband houdt met de prestaties ervan. Daarom werd besloten een scanning-elektronenmicroscoop aan te schaffen met een geïntegreerde trek-, compressie- en buigtest- opstelling.
De uitdagingen vóór de aankoop van de Thermo Scientific Phenom SEM
Een van de grootste nadelen waarmee onze groep te kampen had voordat wij een speciale scanning-elektronenmicroscoop (SEM) aanschaften, was dat wij voor beeldvorming afhankelijk waren van andere onderzoeksgroepen.
In de praktijk betekende dit een vertraging van één tot twee weken voordat wij bijvoorbeeld de kwaliteit van de geproduceerde nanovezels konden bestuderen. Bovendien is, zowel in het onderzoek als in de industrie, het verband tussen de microstructuur van het materiaal en de prestaties op grote schaal een cruciaal aspect voor het optimaliseren en ontwerpen van nieuwe materialen met hoge prestaties, en wij maakten hiervoor hoofdzakelijk gebruik van optische microscopie.
Gerelateerde berichten
