Salomon testimonial – LabEcon 600

Sinds zijn oprichting in 1947 is Salomon uitgegroeid tot een wereldleider in outdoor sportuitrusting. Het merk is vooral bekend om zijn hoogwaardige materialen voor bergsporten, zoals alpineskiën en langlaufen, snowboarden, wandelen en trailrunning. Salomon is gevestigd in Annecy, in het hart van de Franse Alpen, en is nu actief in meer dan 40 landen.

Eind 2018 heeft Salomon de beslissing genomen om een nieuwe verwarmde platenpers aan te schaffen voor haar R&D-afdeling. Deze pers wordt gebruikt om nieuwe materialen te testen die zullen worden toegepast in producten zoals ski’s en helmen.

Testen met de press

1. Thermohardende en thermoplastische prepregs

Epoxylijm wordt gebruikt om de verschillende lagen en materialen (vlasvezel, carbon, balsahout, enz.) te verlijmen om ski’s te maken. Daarbij gaat men de elasticiteitsmodulus (Young’s modulus) na van materialen voor ski’s onder trekspanning.

De pers wordt gebruikt voor testprogramma’s voor nieuwe concepten met thermoplastische versterkingen en polypropyleenvezels, zoals voor skihelmen.

2. Besluitvormingsproces

Voorheen gebruikte Salomon een  platenpers van een ander merk, maar omdat die niet langer geschikt was, werd besloten een nieuwe aan te schaffen. Er werd een aanbesteding uitgeschreven en de LabEcon 600 van Fontijne  Presses bleek de beste oplossing te zijn.

Alain Grenetier, Ski Material Manager bij Salomon, legt uit waarom voor de LabEcon 600 is gekozen:

 “Vanuit technisch oogpunt waren de nauwkeurige en gelijkmatige temperatuurverdeling en het parallellisme van de verwarmingsplaten doorslaggevend. We waren ook enthousiast over de mogelijkheid om allerlei opties toe te voegen. Zo hebben we gekozen voor een systeem dat de persplaten sneller opwarmt – tot 20°C per minuut. Op die manier gaat er minder tijd verloren aan monstervoorbereiding. De LabEcon 600 biedt waar voor zijn geld en de korte levertermijn was eveneens een pluspunt.”

3. Consistente monstervoorbereiding

“In de praktijk maakt de LabEcon 600 een zeer consistente monstervoorbereiding mogelijk. Wij gebruiken hem bijvoorbeeld vaak om samengestelde platen van 300 x 300 mm, 2,5 mm dik, te persen met een tolerantie van 0,1 mm over het gehele oppervlak. Bovendien blijft de temperatuur van de LabEcon 600 constant op 135°C over het hele monster, met een afwijking van niet meer dan 1°C.”

“Het resultaat van dit alles is dat wij op betrouwbare wijze monsters kunnen gebruiken voor verdere tests en dat wij niet langer worden gekweld door afgekeurde monsters. Vroeger verloren we hierdoor echt veel tijd. En monsters zijn vaak erg duur, omdat het prototypes zijn.”

“Als we morgen een nieuwe platenpers zouden willen om monsters voor te bereiden, dan zou het zeker een Fontijne pers worden.”

Gebruiksgemak LabEcon 600

“We hebben gekozen voor twee gebruiksniveaus: één waarbij de pers met voorgeprogrammeerde cycli wordt gebruikt en één waarbij de cycli kunnen worden (her)geprogrammeerd. Wij zijn in ieder geval tevreden over het gebruiksgemak van de LabEcon 600: de gebruikersinterface is logisch en goed doordacht.”

“We zijn ook aangenaam verrast door het lage energieverbruik van de LabEcon 600. Omdat Salomon er altijd naar streeft om zijn producten op een milieuvriendelijke manier te produceren, sluit de LabEcon 600 aan bij onze waarden.”

“De LabEcon 600 is ook opmerkelijk compact, waardoor het gemakkelijk is om er een plaats voor te vinden in het laboratorium. En tenslotte, de pers is veel stiller dan andere platenpersen. Het hydraulische systeem werkt zeer efficiënt, zodat de motor nauwelijks hoeft te draaien om de ingestelde kracht te handhaven. Dit zorgt niet alleen voor een stille werking, maar helpt ook het lage energieverbruik te verklaren.”

Interesse in een pers? Neem contact met ons op

Neem gerust contact op met een van onze specialisten indien je meer informatie wenst over laboratorium platenpersen.

De afbeeldingen gebruikt in dit artikel zijn met dank aan Fontijne Presses.

Gerelateerde berichten

compcut precisiesnijmachines op het scherpst van de snede

Succes bij het CTE  In navolging van ons recente artikel om composiet materialen van de hoogste kwaliteit te beoordelen als onderdeel van de Compcut uitdaging, blijven de verwezenlijkingen van het Sharp & Tappin team met hun assortiment composiet snijmachines groeien. Zo hebben ze onlangs een accreditatie ontvangen van Composite Test and Evaluation (CTE). Opnieuw een [...]

We hebben de juiste laboratoriumpers voor elk monster

Naarmate materialen geavanceerder worden, moet uw laboratoriumpers dit ook zijn: Zijn uw monsterplaten van gelijkmatige dikte over de hele plaat? Weet u wat de effecten zijn van het niet hebben van dezelfde verwarmings- en koelsnelheden over uw plaat? Zijn uw monsters echt ASTM D4703 conform? Als je zelfs maar de geringste twijfel hebt, is het [...]

Manuele vs automatische platenpersen: wat is het beste voor uw lab?

Fontijne Presses is een toonaangevende fabrikant van hoogwaardige verwarmde platenpersen voor verschillende industrieën en toepassingen. Hun persen zijn ontworpen met state-of-the-art technologie en functies die optimale prestaties en resultaten garanderen. In dit artikel vergelijken we hun handbediende en geautomatiseerde persen en bespreken we hun voor- en nadelen voor verschillende processen. Allereerst is het belangrijk om [...]

april 13, 2022