Salomon testimonial – LabEcon 600

Sinds zijn oprichting in 1947 is Salomon uitgegroeid tot een wereldleider in outdoor sportuitrusting. Het merk is vooral bekend om zijn hoogwaardige materialen voor bergsporten, zoals alpineskiën en langlaufen, snowboarden, wandelen en trailrunning. Salomon is gevestigd in Annecy, in het hart van de Franse Alpen, en is nu actief in meer dan 40 landen.

Eind 2018 heeft Salomon de beslissing genomen om een nieuwe verwarmde platenpers aan te schaffen voor haar R&D-afdeling. Deze pers wordt gebruikt om nieuwe materialen te testen die zullen worden toegepast in producten zoals ski’s en helmen.

Testen met de press

1. Thermohardende en thermoplastische prepregs

Epoxylijm wordt gebruikt om de verschillende lagen en materialen (vlasvezel, carbon, balsahout, enz.) te verlijmen om ski’s te maken. Daarbij gaat men de elasticiteitsmodulus (Young’s modulus) na van materialen voor ski’s onder trekspanning.

De pers wordt gebruikt voor testprogramma’s voor nieuwe concepten met thermoplastische versterkingen en polypropyleenvezels, zoals voor skihelmen.

2. Besluitvormingsproces

Voorheen gebruikte Salomon een  platenpers van een ander merk, maar omdat die niet langer geschikt was, werd besloten een nieuwe aan te schaffen. Er werd een aanbesteding uitgeschreven en de LabEcon 600 van Fontijne  Presses bleek de beste oplossing te zijn.

Alain Grenetier, Ski Material Manager bij Salomon, legt uit waarom voor de LabEcon 600 is gekozen:

 “Vanuit technisch oogpunt waren de nauwkeurige en gelijkmatige temperatuurverdeling en het parallellisme van de verwarmingsplaten doorslaggevend. We waren ook enthousiast over de mogelijkheid om allerlei opties toe te voegen. Zo hebben we gekozen voor een systeem dat de persplaten sneller opwarmt – tot 20°C per minuut. Op die manier gaat er minder tijd verloren aan monstervoorbereiding. De LabEcon 600 biedt waar voor zijn geld en de korte levertermijn was eveneens een pluspunt.”

3. Consistente monstervoorbereiding

“In de praktijk maakt de LabEcon 600 een zeer consistente monstervoorbereiding mogelijk. Wij gebruiken hem bijvoorbeeld vaak om samengestelde platen van 300 x 300 mm, 2,5 mm dik, te persen met een tolerantie van 0,1 mm over het gehele oppervlak. Bovendien blijft de temperatuur van de LabEcon 600 constant op 135°C over het hele monster, met een afwijking van niet meer dan 1°C.”

“Het resultaat van dit alles is dat wij op betrouwbare wijze monsters kunnen gebruiken voor verdere tests en dat wij niet langer worden gekweld door afgekeurde monsters. Vroeger verloren we hierdoor echt veel tijd. En monsters zijn vaak erg duur, omdat het prototypes zijn.”

“Als we morgen een nieuwe platenpers zouden willen om monsters voor te bereiden, dan zou het zeker een Fontijne pers worden.”

Gebruiksgemak LabEcon 600

“We hebben gekozen voor twee gebruiksniveaus: één waarbij de pers met voorgeprogrammeerde cycli wordt gebruikt en één waarbij de cycli kunnen worden (her)geprogrammeerd. Wij zijn in ieder geval tevreden over het gebruiksgemak van de LabEcon 600: de gebruikersinterface is logisch en goed doordacht.”

“We zijn ook aangenaam verrast door het lage energieverbruik van de LabEcon 600. Omdat Salomon er altijd naar streeft om zijn producten op een milieuvriendelijke manier te produceren, sluit de LabEcon 600 aan bij onze waarden.”

“De LabEcon 600 is ook opmerkelijk compact, waardoor het gemakkelijk is om er een plaats voor te vinden in het laboratorium. En tenslotte, de pers is veel stiller dan andere platenpersen. Het hydraulische systeem werkt zeer efficiënt, zodat de motor nauwelijks hoeft te draaien om de ingestelde kracht te handhaven. Dit zorgt niet alleen voor een stille werking, maar helpt ook het lage energieverbruik te verklaren.”

Interesse in een pers? Neem contact met ons op

Neem gerust contact op met een van onze specialisten indien je meer informatie wenst over laboratorium platenpersen.

De afbeeldingen gebruikt in dit artikel zijn met dank aan Fontijne Presses.

Gerelateerde berichten

Benelux Scientific zet stapje extra via maatwerk

Tinius Olsen ontwikkelt en levert trekbanken voor mechanische tests. Het aanbod bestaat uit ongeveer tien varianten, steeds met een verschillende maximale kracht en een andere capaciteit. De systemen zijn rechttoe rechtaan; de echte variatie zit in de duizenden opties die er zijn voor wat betreft opspanmethodes, klemmen, platen en extra features. Precies daar zit de [...]

Ontdek de nieuwste LabTop serie benchtop laboratoriumpersen

De nieuwe LabTop serie van Fontijne Presses is de meest compacte hydraulische tafelpers voor veeleisende toepassingen en geautomatiseerd gebruik. Dankzij zijn kleine voetafdruk en 230V aansluiting kan de LabTop pers in elk labo geïnstalleerd worden. Bovendien worden het ergonomische ontwerp en de eenvoudige touch screen interface zeer gewaardeerd door laboranten. Luc Pattyn, Sales en Marketing [...]

Microscopie van kunststoffen met de Phenom ProX Desktop SEM

Snelle en nauwkeurige SEM defectenanalyse Of onderzoekers nu werken aan het uitvoeren van plastic defectenanalyse of het monitoren van microplastic verontreiniging, ze hebben een snelle en nauwkeurige manier nodig om hun monsters te analyseren. De Thermo Scientific Phenom ProX Desktop Scanning Electron Microscope (SEM) komt aan deze behoefte tegemoet en is een snel en flexibel [...]

april 13, 2022