Kwaliteitsborging
in het verpakkingslab

De hedendaagse verpakkingsindustrie staat voor een aantal specifieke uitdagingen. Een aantal eisen zoals de duurzaamheid, het gewicht en de recycleerbaarheid of herbruikbaarheid komen voort uit het gedrag van consumenten. Verder is het ook van belang dat een sterk en mooi product wordt afgeleverd voor een correcte prijs. Het spreekt voor zich dat deze eisen enkele uitdagingen met zich meebrengen tijdens de productontwikkeling en productiefase, en dat u als producent over de juiste apparatuur en testopstellingen dient te beschikken om een constante kwaliteit te kunnen waarborgen.

Benelux Scientific biedt een ruim productgamma aan testapparatuur dat specifiek gericht is naar de verpakkingsindustrie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opstellingen voor de bepaling van mechanische en fysische eigenschappen zoals compressiesterkte, lassterkte, lektesten, diktemeting, treksterkte, opening- en sluitsterkte en wrijvingscoëfficiënt. De juiste keuzes maken is hierbij niet altijd eenvoudig. Daarom kan u beroep doen op onze applicatie ingenieurs voor het kiezen van de oplossingen die best aansluiten bij uw specifieke behoeften. Bovendien voorzien we ook in de installatie, opleiding en verdere technische ondersteuning zodat u jarenlang het hoogste rendement kan halen uit uw investering. 

In wat volgt geven we alvast een kort overzicht van onze verschillende leveranciers en de belangrijkste technieken die ze aanbieden voor het testen van verpakkingen.

TECHLAB SYSTEMS

Het Spaans-Amerikaanse Techlab systems bouwt testapparatuur die zich vooral richt naar producenten van papier en golfkarton, verpakking en verpakkingscontainers alsook de grootverbruikers van dergelijke materialen. Denk hierbij aan compressietesters van 10 kN tot 300 kN ( 30 ton) voor dozen en kisten, compressietesters voor papier en karton (ECT, PAT, FCT, RCT, CCT, CMT, etc.) volgens de gangbare DIN EN ISO, FEFCO en TAPPI standaarden en “Mullen” burst testers (barstweerstand).

Meer info op onze website https://www.mechanical-testing.be/

RDM automatische Hot Tack Seal Strength

RDM Instruments

Sinds meer dan 35 jaar is RDM instruments een vaste waarde als leverancier van meetapparatuur voor de verpakkingswereld. Het productgamma omvat onder meer lastoestellen volgens de gekende internationale normen zoals ASTM F2029 voor de bepaling van de heat sealing eigenschappen van flexibele films, COF (wrijvingscoëfficiënt) en (hot tack) seal- en peelsterkte apparatuur.

HANATEK

Hanatek instruments uit  het VK is producent van apparatuur voor de ontwikkeling en kwaliteitscontrole van plastic films en papier/karton. Hiermee worden parameters zoals de crease recovery (kreukherstel), dynamische en statische wrijvingscoëfficiënt, slijtvastheid, de krimp van films en dikte van films bepaald.

TINIUS OLSEN 

Het Amerikaanse Tinius Olsen bouwt sinds 1880 testapparatuur voor materiaalkarakterisatie, en is daarmee een vaste waarde geworden in labs waar mechanische en fysische eigenschappen worden bepaald. De Tinius Olsen universele trek- en drukbanken kunnen uitgerust worden met een groot gamma aan specifieke testopstellingen, gekend in de verpakkingsindustrie, voor bijvoorbeeld peeltesting, burst resistance, COF, seal strength, alsook de genormeerde ASTM, DIN en ISO trek-, buig- en druktesten. Hierdoor is een Tinius Olsen testbank een interessant alternatief ten overstaan van een aantal specifieke analyzers die elk slechts één van deze testen uitvoeren. Bezoek onze website https://www.trekbank.be/ voor meer informatie.

Gerelateerde berichten

Bepaling van deeltjesgrootte en deeltjesvorm in het lab met de Fritsch ANALYSETTE 22 NeXT Micro

Deeltjesgrootte is reeds lang een bekende parameter voor de kwaliteitsbewaking  van grondstoffen en eindproducten in bijvoorbeeld de voedingsindustrie, bouw en metallurgie. Denk hierbij aan de grootte of fijnheid van rijst, suiker of bloem, of de grootte-distributie van cement of cokes. Voor deze bepalingen werd vroeger vrijwel exclusief gebruik gemaakt van zeefanalyse, waarbij het monster door [...]

Benelux Scientific zet stapje extra via maatwerk

Tinius Olsen ontwikkelt en levert trekbanken voor mechanische tests. Het aanbod bestaat uit ongeveer tien varianten, steeds met een verschillende maximale kracht en een andere capaciteit. De systemen zijn rechttoe rechtaan; de echte variatie zit in de duizenden opties die er zijn voor wat betreft opspanmethodes, klemmen, platen en extra features. Precies daar zit de [...]

Dataphysics: als je door het bos de bomen niet meer ziet

Contactlenzen zijn tegenwoordig steeds populairder, omdat ze een handige manier zijn om vele typische zichtproblemen te corrigeren. Het waarborgen van hun veiligheid, gebruikscomfort en goede visuele prestaties zijn belangrijke taken voor elke contactlenzen fabrikant. Een parameter die de ontwikkeling en het ontwerp van goede contactlenzen mogelijk maakt, is de bevochtigbaarheid van het oppervlak. Deze is [...]

mei 9, 2022