Het oog ziet een paasei maar Fritsch ziet meer…

Zondag was het zover, Pasen! Een feestdag waar vele gezinnen ieder jaar opnieuw naar uitkijken. Het chocoladefestijn voor groot en vooral klein. Samen zoeken in de tuin naar alle verstopte paaseieren. En misschien met een beetje geluk kunnen we de paashaas nog spotten. Vol verwondering gluren ons ogen naar enkele kunstig gevormde chocolade paaseieren. Hoe kom je van een chocoladeboon naar een prachtig gevormd ei? En wat zit er allemaal in om zo een glimmende chocolade te verkrijgen?

Op al deze vragen kan Fritsch snel een antwoord vormen. Daarvoor hebben ze een gamma aan apparatuur die chocoladefabrikanten op weg kunnen helpen naar het maken van een paasei met de juiste bestanddelen.

Paashaas wat zit er in mijn chocolade paasei?

In iedere chocolade zitten delen van de cacaovrucht, of het nou cacaopoeder of cacaoboter is. Tegelijk is de cacao ook het meest interessantste ingrediënt van de chocolade. Het bevat ook meer dan 300 chemisch geïdentificeerde verbindingen en is daarom ook het meest complexe voedingsmiddel op aarde. Het is dan ook geen wonder dat het zo een verlangend effect heeft op ieders lichaam en geest. 

Cacao bevat ongeveer voor de helft cacaoboter en daarnaast een kwart koolhydraten. Ook zal je er water, eiwitten, suikers, vezels, mineralen en zelf vitamines in terug vinden. Vitamines zijn bestanddelen in het voedsel, die jouw lichaam (met uitzondering van vitamine D) niet zelf kan maken. Toch zijn ze van groot belang voor je gezondheid? In chocolade zitten volgende vitamines:A, B1 , B2 , B6 en B11.

Mineralen komen vaak voor in de natuur, zeker in veel gesteenten. Planten en dieren zullen deze mineralen opnemen waardoor ze ook in onze voeding terecht komen. Mineralen hebben vergelijkbare functies als vitamines. In Chocolade zal je volgende mineralen terugvinden: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper, zink en mangaan.

Daarnaast zijn er heel wat andere stoffen terug te vinden in chocolade. En deze kunnen effect hebben op de geest. Om na te gaan welke stoffen er verwerkt zijn en welke invloed ze zullen hebben, doen we beroep op Fritsch.

Fritsch ziet meer

Fritsch Pulverisette 11

Om alle bestanddelen fijn te maken en te homogeniseren zodat ze in het lab geanalyseerd kunnen worden, kan je gebruik maken van de Fritsch Pulverisette 11.Bij Fritsch spreekt men van een “zeer moderne keukenrobot” maar dan een veel krachtiger en snellere versie. En zo gaat het ook in ons onderzoeksproces naar bestanddelen in chocolade. Met de Pulverisette 11 kunnen we de paaseieren eenvoudig tot poeder omtoveren en zo onder de loep nemen. Het resultaat is een homogene deeltjesgrootte en dat in “no time”.

Fritsch Pulverisette

In het kort:

  • Doeltreffende vermaling in een smal, homogeen deeltjesgroottebereik
  • Verliesvrij malen (droog of in suspensie)
  • Mogelijkheid tot cryogeen malen 
  • Uiterst korte maaltijden 

 

Meer technische details over de Fritsch Pulverisette 11 kan je hier terugvinden.

Vragen?

Ben je op zoek naar de geschikte tool voor het analyseren van stoffen? Andere vragen? Ons team vol experten staat voor je klaar.

Gerelateerde berichten

Monstervoorbereiding simpel uitgelegd

Consistent, representatief, nauwkeurig Een consistente weergave van monstervoorbereiding leidt tot nauwkeurigere en herhaalbare analyseresultaten. Verkleinen of mengen van materialen met verschillende groottes, vetgehaltes, vochtniveaus of fysische eigenschappen kan een uitdaging zijn bij kritische analyses. Het verkrijgen van een representatief monster uit een hele batch kan variabel, complex en tijdrovend zijn. Dit is nog complexer als [...]

Kwaliteitscontrole en productontwikkeling voor de productie van chocolade

Bij de productie van chocolade is het kristallisatiegedrag van de grondstoffen van doorslaggevend belang voor de kwaliteit van de eindproducten. Voordat chocolade en vulmassa's vanuit vloeibare toestand worden verwerkt en uitgehard, is systematische voorkristallisatie in de vorm van een temperingsproces vereist. De temperingsgraad, die het aandeel van gestolde vetkristallen in de chocolade beschrijft, en de [...]

Brabender ViscoQuick: De invloed van veganistische drinks op de verwerkingseigenschappen van zetmeel

Veganistische voeding is in opmars: steeds meer mensen vermijden dierlijke ingrediënten in hun voeding en kiezen voor plantaardige alternatieven. Een voorbeeld hiervan zijn melkvervangers op basis van haver, soja, amandelen, rijst, kokosnoot, hennep, noten en peulvruchten (bv. lupinen, erwten). Daar zijn vele redenen voor: dierenbescherming, milieu, klimaat, gezondheid, fitness, smaak, honger in de wereld en [...]

april 8, 2021