Het oog ziet een paasei maar Fritsch ziet meer…

Zondag was het zover, Pasen! Een feestdag waar vele gezinnen ieder jaar opnieuw naar uitkijken. Het chocoladefestijn voor groot en vooral klein. Samen zoeken in de tuin naar alle verstopte paaseieren. En misschien met een beetje geluk kunnen we de paashaas nog spotten. Vol verwondering gluren ons ogen naar enkele kunstig gevormde chocolade paaseieren. Hoe kom je van een chocoladeboon naar een prachtig gevormd ei? En wat zit er allemaal in om zo een glimmende chocolade te verkrijgen?

Op al deze vragen kan Fritsch snel een antwoord vormen. Daarvoor hebben ze een gamma aan apparatuur die chocoladefabrikanten op weg kunnen helpen naar het maken van een paasei met de juiste bestanddelen.

Paashaas wat zit er in mijn chocolade paasei?

In iedere chocolade zitten delen van de cacaovrucht, of het nou cacaopoeder of cacaoboter is. Tegelijk is de cacao ook het meest interessantste ingrediënt van de chocolade. Het bevat ook meer dan 300 chemisch geïdentificeerde verbindingen en is daarom ook het meest complexe voedingsmiddel op aarde. Het is dan ook geen wonder dat het zo een verlangend effect heeft op ieders lichaam en geest. 

Cacao bevat ongeveer voor de helft cacaoboter en daarnaast een kwart koolhydraten. Ook zal je er water, eiwitten, suikers, vezels, mineralen en zelf vitamines in terug vinden. Vitamines zijn bestanddelen in het voedsel, die jouw lichaam (met uitzondering van vitamine D) niet zelf kan maken. Toch zijn ze van groot belang voor je gezondheid? In chocolade zitten volgende vitamines:A, B1 , B2 , B6 en B11.

Mineralen komen vaak voor in de natuur, zeker in veel gesteenten. Planten en dieren zullen deze mineralen opnemen waardoor ze ook in onze voeding terecht komen. Mineralen hebben vergelijkbare functies als vitamines. In Chocolade zal je volgende mineralen terugvinden: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper, zink en mangaan.

Daarnaast zijn er heel wat andere stoffen terug te vinden in chocolade. En deze kunnen effect hebben op de geest. Om na te gaan welke stoffen er verwerkt zijn en welke invloed ze zullen hebben, doen we beroep op Fritsch.

Fritsch ziet meer

Fritsch Pulverisette 11

Om alle bestanddelen fijn te maken en te homogeniseren zodat ze in het lab geanalyseerd kunnen worden, kan je gebruik maken van de Fritsch Pulverisette 11.Bij Fritsch spreekt men van een “zeer moderne keukenrobot” maar dan een veel krachtiger en snellere versie. En zo gaat het ook in ons onderzoeksproces naar bestanddelen in chocolade. Met de Pulverisette 11 kunnen we de paaseieren eenvoudig tot poeder omtoveren en zo onder de loep nemen. Het resultaat is een homogene deeltjesgrootte en dat in “no time”.

Fritsch Pulverisette

In het kort:

  • Doeltreffende vermaling in een smal, homogeen deeltjesgroottebereik
  • Verliesvrij malen (droog of in suspensie)
  • Mogelijkheid tot cryogeen malen 
  • Uiterst korte maaltijden 

 

Meer technische details over de Fritsch Pulverisette 11 kan je hier terugvinden.

Vragen?

Ben je op zoek naar de geschikte tool voor het analyseren van stoffen? Andere vragen? Ons team vol experten staat voor je klaar.

Gerelateerde berichten

Voedingsextrusie technologie in detail: Brabender Twinlab

Na een introductie tot de extrusie van vleesvervangers op basis van alternatieve eiwitten en de kennismaking met de Brabender TWINLAB-F 20/40 lab extruder gaan we nu dieper in op de verschillende elementen waaruit een moderne lab-extruder is samengesteld.  Met behulp van de Brabender TwinLab-F 20/40  en als applicatie voorbeeld de productie van vleesvervangende producten via natte extrusie, [...]

Oplossingen voor de extrusie van voedingsmiddelen op lab-schaal: de Brabender Twinlab extruder

In een vorig artikel kon u kennis maken met de Brabender modulaire en compacte oplossingen voor de extrusie op lab-schaal van vleesvervangers op basis van alternatieve eiwitbronnen.  Vandaag tonen we aan de hand van een video de Brabender TwinLab-F 20/40 extruder, een autonome en modulaire oplossing voor voedsel extrusie op laboratoriumschaal. De TwinLab-F 20/40 scoort hoog [...]

Bepaling van deeltjesgrootte en deeltjesvorm in het lab

Deeltjesgrootte is reeds lang een bekende parameter voor de kwaliteitsbewaking  van grondstoffen en eindproducten in bijvoorbeeld de voedingsindustrie, bouw en metallurgie. Denk hierbij aan de grootte of fijnheid van rijst, suiker of bloem, of de grootte-distributie van cement of cokes. Voor deze bepalingen werd vroeger vrijwel exclusief gebruik gemaakt van zeefanalyse, waarbij het monster door [...]

april 8, 2021