Extrusie van vleesvervangers op basis van alternatieve eiwitbronnen

De wereldbevolking groeit gestaag en de voedingsindustrie staat daarom voor de uitdaging een duurzame voedselvoorziening te garanderen. Als alternatief voor dierlijke producten worden voedingsmiddelen op basis van plantaardige eiwitten beschouwd als een belangrijk onderdeel van de wereldwijde voedselvoorziening. Nu al veranderen de voedingsgewoonten van de bevolking in de zin van een gedeeltelijk of volledig afstappen van dierlijke voedingsmiddelen.

Daarom zijn voedselinnovatoren op zoek naar alternatieve eiwitbronnen om vleesvervangers voor een duurzame en gezonde voeding te creëren. Terwijl in in het verleden voornamelijk soja werd gebruikt, zijn voedingsproducenten op zoek naar andere materialen die lokaal kunnen worden betrokken. Bovendien is de kwaliteit van vleesanalogen vaak gerelateerd aan een gomachtige textuur en een niet aantrekkelijke sojasmaak.

Om de kwaliteit van formulaties op kleine schaal te kunnen beoordelen wordt door voedingsproducenten gebruik gemaakt van lab-extruders. Een producent van labextruders is het Duitse bedrijf Brabender, dat door Benelux Scientific in België wordt verdeeld. Als lang gevestigde partner van de levensmiddelen-, en diervoederindustrie biedt Brabender een breed scala aan modulaire en compacte oplossingen voor reologie en extrusie op laboratoriumschaal, aangevuld met advies en expertise op het gebied van toepassingen. 

Gewoonlijk worden vleesanalogen gemaakt door middel van extrusie met hoog vochtgehalte (HME) of extrusie met laag vochtgehalte (LME) of een combinatie van beide, om een vleesachtige textuur te verkrijgen. 

In een recente studie over de ontwikkeling van hamburgerpasteitjes door extrusie op laboratoriumschaal in samenwerking met de bedrijven Müller‘s Mühle en naVitalo werden de monsters geëxtrudeerd op Brabender Twin screw extruder TwinLab-F 20/40 door middel van HME. In deze studie werden verschillende alternatieve bronnen bepaald in termen van hun prestaties om een hoogwaardig vleesanaloog product te creëren.

Download hier een overzicht van deze studie:

Of contacteer ons voor advies in verband met extrusie van uw producten.

Gerelateerde berichten

Monstervoorbereiding simpel uitgelegd

Consistent, representatief, nauwkeurig Een consistente weergave van monstervoorbereiding leidt tot nauwkeurigere en herhaalbare analyseresultaten. Verkleinen of mengen van materialen met verschillende groottes, vetgehaltes, vochtniveaus of fysische eigenschappen kan een uitdaging zijn bij kritische analyses. Het verkrijgen van een representatief monster uit een hele batch kan variabel, complex en tijdrovend zijn. Dit is nog complexer als [...]

Kwaliteitscontrole en productontwikkeling voor de productie van chocolade

Bij de productie van chocolade is het kristallisatiegedrag van de grondstoffen van doorslaggevend belang voor de kwaliteit van de eindproducten. Voordat chocolade en vulmassa's vanuit vloeibare toestand worden verwerkt en uitgehard, is systematische voorkristallisatie in de vorm van een temperingsproces vereist. De temperingsgraad, die het aandeel van gestolde vetkristallen in de chocolade beschrijft, en de [...]

Brabender ViscoQuick: De invloed van veganistische drinks op de verwerkingseigenschappen van zetmeel

Veganistische voeding is in opmars: steeds meer mensen vermijden dierlijke ingrediënten in hun voeding en kiezen voor plantaardige alternatieven. Een voorbeeld hiervan zijn melkvervangers op basis van haver, soja, amandelen, rijst, kokosnoot, hennep, noten en peulvruchten (bv. lupinen, erwten). Daar zijn vele redenen voor: dierenbescherming, milieu, klimaat, gezondheid, fitness, smaak, honger in de wereld en [...]

oktober 24, 2022