Extrusie van vleesvervangers op basis van alternatieve eiwitbronnen

De wereldbevolking groeit gestaag en de voedingsindustrie staat daarom voor de uitdaging een duurzame voedselvoorziening te garanderen. Als alternatief voor dierlijke producten worden voedingsmiddelen op basis van plantaardige eiwitten beschouwd als een belangrijk onderdeel van de wereldwijde voedselvoorziening. Nu al veranderen de voedingsgewoonten van de bevolking in de zin van een gedeeltelijk of volledig afstappen van dierlijke voedingsmiddelen.

Daarom zijn voedselinnovatoren op zoek naar alternatieve eiwitbronnen om vleesvervangers voor een duurzame en gezonde voeding te creëren. Terwijl in in het verleden voornamelijk soja werd gebruikt, zijn voedingsproducenten op zoek naar andere materialen die lokaal kunnen worden betrokken. Bovendien is de kwaliteit van vleesanalogen vaak gerelateerd aan een gomachtige textuur en een niet aantrekkelijke sojasmaak.

Om de kwaliteit van formulaties op kleine schaal te kunnen beoordelen wordt door voedingsproducenten gebruik gemaakt van lab-extruders. Een producent van labextruders is het Duitse bedrijf Brabender, dat door Benelux Scientific in België wordt verdeeld. Als lang gevestigde partner van de levensmiddelen-, en diervoederindustrie biedt Brabender een breed scala aan modulaire en compacte oplossingen voor reologie en extrusie op laboratoriumschaal, aangevuld met advies en expertise op het gebied van toepassingen. 

Gewoonlijk worden vleesanalogen gemaakt door middel van extrusie met hoog vochtgehalte (HME) of extrusie met laag vochtgehalte (LME) of een combinatie van beide, om een vleesachtige textuur te verkrijgen. 

In een recente studie over de ontwikkeling van hamburgerpasteitjes door extrusie op laboratoriumschaal in samenwerking met de bedrijven Müller‘s Mühle en naVitalo werden de monsters geëxtrudeerd op Brabender Twin screw extruder TwinLab-F 20/40 door middel van HME. In deze studie werden verschillende alternatieve bronnen bepaald in termen van hun prestaties om een hoogwaardig vleesanaloog product te creëren.

Download hier een overzicht van deze studie:

Of contacteer ons voor advies in verband met extrusie van uw producten.

Gerelateerde berichten

Voedingsextrusie technologie in detail: Brabender Twinlab

Na een introductie tot de extrusie van vleesvervangers op basis van alternatieve eiwitten en de kennismaking met de Brabender TWINLAB-F 20/40 lab extruder gaan we nu dieper in op de verschillende elementen waaruit een moderne lab-extruder is samengesteld.  Met behulp van de Brabender TwinLab-F 20/40  en als applicatie voorbeeld de productie van vleesvervangende producten via natte extrusie, [...]

Oplossingen voor de extrusie van voedingsmiddelen op lab-schaal: de Brabender Twinlab extruder

In een vorig artikel kon u kennis maken met de Brabender modulaire en compacte oplossingen voor de extrusie op lab-schaal van vleesvervangers op basis van alternatieve eiwitbronnen.  Vandaag tonen we aan de hand van een video de Brabender TwinLab-F 20/40 extruder, een autonome en modulaire oplossing voor voedsel extrusie op laboratoriumschaal. De TwinLab-F 20/40 scoort hoog [...]

Bepaling van deeltjesgrootte en deeltjesvorm in het lab

Deeltjesgrootte is reeds lang een bekende parameter voor de kwaliteitsbewaking  van grondstoffen en eindproducten in bijvoorbeeld de voedingsindustrie, bouw en metallurgie. Denk hierbij aan de grootte of fijnheid van rijst, suiker of bloem, of de grootte-distributie van cement of cokes. Voor deze bepalingen werd vroeger vrijwel exclusief gebruik gemaakt van zeefanalyse, waarbij het monster door [...]

oktober 24, 2022