De CPS Disc Centrifuge helpt ons bij het vinden van mineralen in autobanden

Autobanden: we staan er amper bij stil, maar het is één van die objecten waar we bijna dagelijks mee in contact komen. Wist je dat het vervaardigen van deze autobanden gepaard gaat met enkele complexe productieprocessen? En heb je wel eens bij stilgestaan welke grondstoffen hierbij gebruikt worden? Wij zetten de CPS Disc Centrifuge in voor het analyseren van deeltjesgroottes van deze autobanden.

En zo ontdekten we heel wat mineralen in een autoband. . Ongelooflijk toch?

CPS voor deeltjesgrootte analyse

Deeltjesgrootte analyse door versnelde sedimentatie is vandaag een belangrijke, veel gebruikte analysetechniek. In het verleden was deze analysetechniek gekend als  een moeilijke en niet altijd even accurate meetmethode, maar de Disc Centrifuges van CPS heeft hier verandering in gebracht.

Differentiële sedimentatie is vooral een populaire methode voor het meten van nanomaterialen.

Differentiële Centrifugale Sedimentatie (DCS)

De CPS Disc Centrifuges werken volgens het principe van Differentiële Centrifugale Sedimentatie (DCS), en hebben het unieke vermogen om zeer nauwe deeltjesverdelingen op te lossen en extreem kleine verschuivingen en veranderingen in deeltjesgrootte waar te nemen Hierdoor wint Differentiële Centrifugale Sedimentatie  aan populariteit. 

Het praktische bereik van deze techniek varieert tussen ongeveer 2 nm tot 20 micron.

Voordelen van DCS:

 • Uiterst nauwkeurig, met extreem hoge resolutie 
 • Reproduceerbare analyses
 • Snel
 • Meet tot 40 monsters in dezelfde ‘run’
 • Kan ook deeltjes meten met een lagere dichtheid dan het medium waarin ze gedispergeerd zijn.
CPS centrifuge

CPS Disc Centrifuge

De CPS Disc Centrifuge is een compleet analysesysteem van de nieuwste generatie voor het analyseren van deeltjesgrootte. Met z’n hoge resolutie is de CPS Disc Centrifuge aangewezen voor het meten van deeltjes in het groottebereik van ~0,002 micron tot ~20 micron.

Het principe van de CPS Disc Centrifuge zorgt voor een snelle, automatische meting. Het principe is eenvoudig en reeds lang gekend. We gebruiken namelijk de standaard sedimentatie techniek met enkel kleine aanpassingen die rekening houden met de optische eigenschappen van de nanodeeltjes, waardoor het mogelijk is om bruikbare conclusies te trekken over de grootte van (nano)deeltjes uit de snelheid van hun beweging in een vloeistof. 

Meer weten?

Van veel markten thuis

Aanvankelijk werden de CPS Disc Centrifuges ontwikkeld om zwakke punten in de chemische en fysische samenstelling van autobanden op te sporen. Dit moest financiële  en veiligheidsrisico’s bij een eventueel defect elimineren.

Vandaag wordt de CPS Disc Centrifuges nog steeds op grote schaal gebruikt in de autobandenindustrie, maar de toepassingsmogelijkheden zijn enorm uitgebreid.

De CPS Disc Centrifuge wordt ingezet in alle sectoren waar men de deeltjesgrootte van nanodeeltjes dient te kennen.

Deeltjesgrootte wordt in heel wat industrieën gemeten. Denk maar aan chemie, voeding, agro (pesticiden), de farmaceutische industrie, in de sector van coatings, verven en inkten, mineralen, enz. En zo komen we uit op de mineralen, aanwezig in autobanden.

Kwaliteitscontrole is een kinderspel

Kwaliteitscontrole en controle van producten waarvan de deeltjesgrootte de kwaliteit bepaalt, is kinderspel geworden met de CPS Disc Centrifuge, evenals de naleving van nanomateriaal voorschriften en -rapportage.

Concreet gebruiken we de CPS Disc Centrifuge voor volgende toepassingen:

 • Biologische, farmaceutische en voedingsindustrie: virus- en virusachtige deeltjes, celfragmenten, eiwit clusters, liposomen, agglomeratie patronen, zetmeel/meeldeeltjes.
 • Chemische industrie: polymeer latexen en emulsies, olie-emulsies, vulstoffen zoals calcium, carbonaat, klei of bariet.
 • Halfgeleiders: micro-schuurmiddelen zoals diamant- en zirkonia deeltjes, aluminiumoxide.
 • Fotografische emulsies: zilverhalogeniden, pigmenten.
 • Inkten en verven: pigmenten in olie en water, inkjet inkten, magnetisch ijzeroxide

Benieuwd naar de veelzijdigheid van de CPS Disc Centrifuge?

CPS Disc Centrifuge UHR

Het nieuwste gezinslid in de CPS familie is de CPS Disc Centrifuge UHR: Voor een ultrahoge resolutie en extreme nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid in metingen van deeltjesgrootteverdeling heb je met dit toestel de perfecte bondgenoot.

De CPS Disc Centrifuge UHR maakt het mogelijk om zeer nauwe multimodale deeltjes distributies te meten en om extreem kleine verschuivingen in deeltjesgrootte te onderscheiden. Het praktische bereik van de CPS UHR ligt tussen 2 nm en 20 micron, afhankelijk van de monster dichtheid.

De CPS Disc Centrifuge UHR is de Rolls Royce onder de deeltjesanalyse meters omwille van volgende voordelen:

 • hogere resolutie
 • verbeterde oplosmiddelbestendige disk 
 • geruisloze werking
 • meer flexibiliteit in analysetijd

Benieuwd? We tonen je graag zijn mogelijkheden.

Gerelateerde berichten

compcut precisiesnijmachines op het scherpst van de snede

Succes bij het CTE  In navolging van ons recente artikel om composiet materialen van de hoogste kwaliteit te beoordelen als onderdeel van de Compcut uitdaging, blijven de verwezenlijkingen van het Sharp & Tappin team met hun assortiment composiet snijmachines groeien. Zo hebben ze onlangs een accreditatie ontvangen van Composite Test and Evaluation (CTE). Opnieuw een [...]

We hebben de juiste laboratoriumpers voor elk monster

Naarmate materialen geavanceerder worden, moet uw laboratoriumpers dit ook zijn: Zijn uw monsterplaten van gelijkmatige dikte over de hele plaat? Weet u wat de effecten zijn van het niet hebben van dezelfde verwarmings- en koelsnelheden over uw plaat? Zijn uw monsters echt ASTM D4703 conform? Als je zelfs maar de geringste twijfel hebt, is het [...]

Optimaliseren en stroomlijnen van het productieproces van composietmonsters

Bij het testen van composietmaterialen wordt algemeen erkend dat positieve resultaten afhangen van de precisie en kwaliteit van de monsters. Dit betekent dat als uw monsters consequent worden geproduceerd volgens de strengste normen (dit betekent goede oppervlakteafwerking, parallelliteit en loodrechtheid), uw testresultaten de werkelijke eigenschappen van het geteste materiaal zullen weerspiegelen. Als uw monsters echter [...]

januari 26, 2022