Chocolade gebracht door de Sint, maar eerst getest door Fritsch

De Sint is weer in het land en zal groot en klein voorzien van onze Belgische trots: chocolade. Natuurlijk gaan we bij Benelux Scientific ook volop genieten van dit heerlijke goedje, maar houden we toch 1 stukje opzij om te analyseren met de Fritsch Analysette 22 NeXT.

Chocolade spreekt tot onze verbeelding. Daarom gaan we de deeltjesgrootte meten van de cacao die in chocolade zit. We willen tot in de kleinste details weten wat we in onze mond stoppen tijdens het grote Sinterklaasfeest.

Fritsch’ uitgebreid gamma aan apparatuur helpt chocoladefabrikanten onze Belgische eer hoog te houden met een niet te evenaren chocolade. Vooral de Fritsch ANALYSETTE 22 NeXT is hierbij een grote hulp. Deze deeltjesgrootte analyzer is de ideale bondgenoot om op al onze vragen over de deeltjesgrootte een antwoord te bieden.

Fritsch Analysette 22 NeXT – deeltjesgrootte

De deeltjesgrootte van chocolade bepaalt het mondgevoel van het chocoladeproduct.

Zo zorgen zeer kleine deeltjes voor een “glad” gevoel in de mond. Om de gewenste deeltjesgrootte te verkrijgen, moet deze waarde gemeten, gecontroleerd en zonodig in productie bijgesteld  worden.

 

Met de Fritsch Analysette 22 NeXT voer je op elk moment van het productieproces een efficiënte deeltjesgrootte analyse uit:

 • tijdens de productie
 • tijdens de kwaliteitscontrole
 • voor onderzoek en ontwikkeling
 •   voor de optimalisatie  van productieprocessen.

2 modellen

De Fritsch Analysette 22 NeXT is beschikbaar als “Micro” en “Nano” versie. Elk model heeft zijn  eigen specifieke eigenschappen, design en meetbereik. Beide hebben wel dezelfde krachtige voordelen:

 • Slechts één lichtbron: eenvoudig, robuust, betrouwbaar
 • Snelle en gelijktijdige registratie van alle diffractie data
 • Uiterst nauwkeurige registratie van de lichtintensiteiten door 16 bit technologie
 • Registratie van de breedste verstrooiingshoeken d.m.v. intelligent meetcel ontwerp
 • Continu loggen van het laservermogen

De Fritsch ANALYSETTE 22 NeXT Micro

De Analysette 22 NeXT Micro maakt gebruik van één lichtbron en één detector. Hij levert robuuste en betrouwbare metingen van 0,5 tot 1500 μm.

De Fritsch ANALYSETTE 22 NeXT Nano

De Analysette 22 NeXT Nano gaat nog een stapje verder. Door gebruik te maken van een extra detectorsysteem wordt de onderste meetrange uitgebreid tot 0.01 µm. Tegelijkertijd wordt de bovenste meetgrens verhoogd tot maar liefst 3800 μm.

Bekijk hier de product video:

The proof of the “chocolate” is in the eating

Voor het meten van chocolade monsters is het gebruik van een geschikt solvent onontbeerlijk. Het hoge vetgehalte van chocolade monsters leidt anders tot een aanzienlijke verontreiniging van het glas van de meetcel.

Zo heeft pure chocolade een cacao aandeel van 99% wat resulteert in een intense smaak maar ook een ‘kleverig’ mondgevoel.

Melkchocolade bevat dan weer een hoger suikergehalte wat resulteert in een deeltjesgrootteverdeling die verschuift naar grotere waarden

Onze conclusie? Chocolade met een hoog aandeel cacao heeft een veel fijnere korrelgrootteverdeling dan melkchocolade.

Download hier de applicatie nota over de bepaling van de deeltjesgrootteverdeling van chocola met de Fritsch Analysette 2 NeXT.

Deeltjesvergrotings analyzer nodig?

Met de Analysette 22 NeXT Micro of Nano maakt u alvast de juiste keuze!

Profiteer van alle voordelen van dit Pietje Precies, ongeacht het model:

 • uiterst eenvoudige bediening en reiniging
 • korte analyse tijden
 • betrouwbare reproduceerbare resultaten
 • registratie van extra parameters zoals temperatuur en pH-waarde tijdens natte dispersie
 • slimme, state-of-the-art technologie

Meer weten over de Fritsch Analysette 22 NeXT?

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak met onze experten. Wij vertellen u over de verschillende applicaties en nog meer.

Gerelateerde berichten

Voedingsextrusie technologie in detail: Brabender Twinlab

Na een introductie tot de extrusie van vleesvervangers op basis van alternatieve eiwitten en de kennismaking met de Brabender TWINLAB-F 20/40 lab extruder gaan we nu dieper in op de verschillende elementen waaruit een moderne lab-extruder is samengesteld.  Met behulp van de Brabender TwinLab-F 20/40  en als applicatie voorbeeld de productie van vleesvervangende producten via natte extrusie, [...]

Oplossingen voor de extrusie van voedingsmiddelen op lab-schaal: de Brabender Twinlab extruder

In een vorig artikel kon u kennis maken met de Brabender modulaire en compacte oplossingen voor de extrusie op lab-schaal van vleesvervangers op basis van alternatieve eiwitbronnen.  Vandaag tonen we aan de hand van een video de Brabender TwinLab-F 20/40 extruder, een autonome en modulaire oplossing voor voedsel extrusie op laboratoriumschaal. De TwinLab-F 20/40 scoort hoog [...]

Bepaling van deeltjesgrootte en deeltjesvorm in het lab

Deeltjesgrootte is reeds lang een bekende parameter voor de kwaliteitsbewaking  van grondstoffen en eindproducten in bijvoorbeeld de voedingsindustrie, bouw en metallurgie. Denk hierbij aan de grootte of fijnheid van rijst, suiker of bloem, of de grootte-distributie van cement of cokes. Voor deze bepalingen werd vroeger vrijwel exclusief gebruik gemaakt van zeefanalyse, waarbij het monster door [...]

november 30, 2021