Kwaliteitscontrole en productontwikkeling voor de productie van chocolade

Bij de productie van chocolade is het kristallisatiegedrag van de grondstoffen van doorslaggevend belang voor de kwaliteit van de eindproducten.
Voordat chocolade en vulmassa’s vanuit vloeibare toestand worden verwerkt en uitgehard, is systematische voorkristallisatie in de vorm van een temperingsproces vereist. De temperingsgraad, die het aandeel van gestolde vetkristallen in de chocolade beschrijft, en de snelheid van het kristallisatieproces zijn bepalend voor de productie.

Een te snelle of te langzame kristallisatie leidt tot veranderingen in de viscositeit van de massa en tot afwijkende koeltijden. Dit kan op zijn beurt leiden tot aanzienlijke productieproblemen en bij de eindkoeling van de producten. Lees hier meer over dit artikel.

Naast een stijging van de productiekosten ontstaan daardoor vaak aanzienlijke kwaliteitsproblemen. Producten kunnen er anders gaan uitzien, b.v. in glans, hun smeltgedrag kan veranderen, en ze kunnen tijdens de opslag wit uitslaan, waardoor ze voor de klant minder acceptabel worden.

Bij productontwikkeling en -optimalisatie is nauwkeurige kennis van het kristallisatiegedrag van nieuwe grondstoffen ook zeer belangrijk om optimale sensorische eigenschappen te bereiken, de productieprocessen correct te ontwerpen en zo een constante en zeer goede productkwaliteit te garanderen.

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met Ken De Roover, onze productspecialist als u meer informatie wilt.

fases chocolade

Meting van kristallisatiegedrag en viscositeit

Met de Brabender ViscoQuick kan het kristallisatiegedrag van de grondstoffen die essentieel zijn voor de productie van chocoladeproducten onder afschuifsnelheid worden gemeten, evenals hun reologische eigenschappen.
De volgende grondstoffen uit de chocoladeproductie kunnen daarom worden geanalyseerd met de ViscoQuick:

De ViscoQuick kan gebruikt worden om:

  • de kwaliteitscontrole van bovengenoemde en andere voedingsgrondstoffen (waaronder zetmeel, meel, sauzen, crèmes, siropen, oliën, enz.) en grondstoffenmengsels.
  • Bij onderzoek en ontwikkeling, bijv. analyse van nieuwe vet- en vulsystemen

Het gebruik van de ViscoQuick wordt aanbevolen voor:

  • Fabrikanten van allerhande chocoladeartikelen
  • Fabrikanten van grondstoffen en halffabrikaten zoals cacaogrondstoffen, chocolademassa’s, vulvetten en -massa’s
  • Verwerkers van chocolade als coating of vulmassa (bv. fabrikanten van koekjes of ijs) 
  • Onderzoeksinstellingen en universiteiten

Wat zijn uw voordelen?

Het gebruik van de ViscoQuick voor de controle van de kwaliteit van grondstoffen voor de chocoladeproductie biedt meerdere voordelen.

De eenvoudige en snelle meetmethode van de Brabender ViscoQuick maakt een gedetailleerde analyse en, door evaluatie van de gehele kristallisatiecurve, een beter begrip van het kristallisatieproces mogelijk.  

In vergelijking met bestaande methoden op de markt kan de analyse onder afschuifomstandigheden het kristallisatiegedrag onder productieomstandigheden (temperen) in kaart brengen. De methode is toepasbaar op alle vetten, grondstoffen en halffabrikaten op basis van vetten en chocolademassa’s. Specifieke methoden zoals verschillende temperatuurprofielen en afschuifsnelheden, kunnen gemakkelijk worden gedefinieerd en aangepast voor verschillende grondstoffen, halffabrikaten en massa’s.  

Meetcurven voor verschillende grondstoffen kunnen worden gecorreleerd en samen in een diagram worden weergegeven, toleranties kunnen worden gecontroleerd en afwijkingen kunnen onmiddellijk zichtbaar worden gemaakt. De evaluatie kan ook worden aangepast aan nieuwe grondstoffen of specifieke eisen.

Lees hier de volledige studie

Gerelateerde berichten

Desktop SEM/EDS voor automatisatie en high-throughput werk

In onze twee voorgaande artikelen kon u kennis maken met de Thermo Scientific Phenom desktop SEM en de mogelijkheden die de combinatie desktop SEM en chemische analyse met EDS te bieden heeft. De combinatie van beeldvorming en chemische analyse in een desktop SEM opent bovendien enorme mogelijkheden op vlak van automatisatie en high-throughput applicaties. Met [...]

Ga de Compcut-uitdaging aan!

In de composietenbranche is het produceren van consistent nauwkeurige en perfecte testmonsters een essentieel onderdeel van het werk. Voor velen is het echter een lastige, trage, vuile, arbeidsintensieve aangelegenheid met een hoog gezondheids- en veiligheidsrisico. Vele toonaangevende bedrijven en academische instituten hebben hiervoor nu een oplossing gevonden dankzij de Compcut snijmachines. De Compcut oplossing is [...]

Hoe platenpersen uw laboratoriumwerk kunnen verbeteren

In dit artikel leggen we uit voor welke toepassingen het nuttig is om de laboratorium-platenpers van Fontijne Presses te gebruiken. We tonen ook waarom een specifieke laboratoriumpers de beste oplossing is om uw monsters te bereiden, ook als u al over een productiepers of spuitgietmachine beschikt. Wat is een laboratoriumpers? Een laboratoriumpers is een instrument [...]

mei 24, 2023