Benelux Scientific zet Zetaprobe en AcoustoSizer in voor het bestuderen van titaandioxide coatings

Titaandioxide wordt gebruikt in de meest uiteenlopende producten, we denken hierbij onder andere aan verf. Helemaal leuk, je huis verven en opnieuw kleur brengen. Maar wat is in feite titaandioxide, welke zijn de toepassingen, en waarom is het zo populair als grondstof in verven en coatings? ?

Wat is titaniumdioxide?

Titaandioxide (TiO2) is een heldere witte stof of pigment. Je vindt ze terug in de meest uiteenlopende producten. Denk aan verf, geneesmiddelen, zonnebrandcrèmes, kunststoffen, papier, cosmetica en zelfs levensmiddelen.

Titaniumdioxide heeft bovendien enkele minder bekende kwaliteiten waarmee deze stof zijn nut bewijst. Wist je dat titaandioxide een belangrijk ingrediënt vormt in onze strijd tegen klimaatverandering en het voorkomen van huidkanker?

Dit vernuftige stofje heeft echter één nadeel: het is foto-actief. Wanneer deze stof door licht wordt beïnvloed, kunnen elektronen van zijn oppervlak vrijgemaakt worden. Die elektronen kunnen op hun beurt chemische schade toebrengen aan het omringende materiaal. Om die reden worden titaniumdeeltjes gewoonlijk bedekt met een dun laagje siliciumdioxide, alumina of zirconia of een combinatie van deze oxides.

Titaniumdioxide in de coatingindustrie

Titaandioxide (TiO2) is het belangrijkste witte pigment in de coatingindustrie.

Het verstrooit op efficiënte wijze zichtbaar licht en verleent daardoor witheid, helderheid en ondoorzichtigheid wanneer het in een coating wordt gebruikt. Chemische, fotochemische en fysische kenmerken worden voornamelijk bepaald door de deeltjesgrootte van het pigment en de chemische samenstelling van zijn oppervlak. Doorgaans bevatten vrij te verkrijgen titaandioxiden organische of anorganische oppervlaktebehandelingen.

Anorganische oppervlaktebehandelingsmiddelen zijn meestal coatings van aluminiumoxide en silica. Deze zorgen voor verbeteringen van enkele belangrijke eigenschappen:

  • Oplosbaarheid in water en in een reeks organische vloeistoffen
  • Rendement van dekkracht
  • Krijtbestendigheid
  • Weerstand tegen verkleuring door hitte en/of lichtreductie

Organische oppervlaktebehandelingen verbeteren de oplosbaarheid van het pigment in bepaalde coatingsystemen.

Colloidal Dynamics

Onze partner inzake colloïd chemie, het Amerikaans bedrijf Colloidal Dynamics,  is een marktleider op vlak van metingen van deeltjesgrootte en zeta-potentiaal in geconcentreerde colloïdale suspensies en emulsies. Vandaag stellen we je graag hun twee topproducten inzake analyse van zetapotentiaal en deeltjesgrootte voor.

ZetaProbe Analyzer

De ZetaProbe Analyzer is de meest nauwkeurige zetapotentiaal analyser die vandaag beschikbaar is. Je meet moeiteloos zonder verdunning of monstervoorbereiding bij concentraties tot 60% V/V. Zelfs directe metingen van pasta’s, gels, cementen en andere geconcentreerde materialen vormen geen enkel probleem met de ZetaProbe Analyzer.

De ZetaProbe Analyzer heeft volgende handige eigenschappen:

  • Uiterst gebruiksvriendelijk
  • Ingebouwde titratiefunctie · Een veelzijdige dip sonde sensor
  • Eenvoudig te gebruiken  software

Door de automatische titratie bekomen we een accurate iso-elektrische puntbepaling. Bovendien voer je met één druk op de knop een optimale controle uit op het toe te voegen dispergeermiddel.

Hoe laat de ZetaProbe Analyzer andere analysers achter zich?

Wel, wat dacht je van automatische correctie van zetapotentiaal op basis van de gemeten deeltjesgrootte? ? De ZetaProbe Analyzer is jouw ideale bondgenoot voor monsteronderzoek en optimalisatie van materialen en processen voor de bereiding van emulsies en suspensies. .

Wil je nog even zijn pro’s op een rijtje? Hier gaan we:

  • Meet direct in geconcentreerde colloïden en emulsies
  • Meet zonder problemen moeilijke monsters zoals pasta’s, gels en cementen
  • Levert de meest nauwkeurige IEP-bepaling die beschikbaar is
  • Meet monsters tot 60% V/V
  • Biedt een veelzijdig en robuust dompelsonde-ontwerp zonder bewegende delen
  • Meet in dipsondebeker of in containers van de klant
  • Voorzien van axiale bodemroering voor uiterst efficiënt mengen
  • Voorzien van de gepatenteerde multi-frequentie elektroakoestische technologie
  • Automatiseert potentiometrische en volumetrische titratie
  • Deeltjesgrootte invoeren is overbodig

Meer weten?

AcoustoSizer II

De AcoustoSizer II geeft je een grondige analyse van geconcentreerde colloïdale dispersies. Je krijgt de meest uitgebreide analyse door het rechtstreeks meten van deeltjesgrootte, zetapotentiaal, pH, geleidbaarheid en temperatuur met één enkel toestel. Gebaseerd op een flow-through sensorontwerp gebruik je de AcoustoSizer II in een laboratorium batch analyse mode of direct op een proces slipstream. Ingebouwde spuitpompen zorgen voor geautomatiseerde potentiometrische en volumetrische titratie.

We lijsten de kenmerken van dit Pietje Precies even op:

  • Concentratie 1.0 tot 40% volume
  • Deeltjesgrootte van 0,02 tot 10 micron
  • Automatische monstertitratie
  • Onderhoudsarm ontwerp
  • Aansluitingen voor continue slipstream controle van colloïdale processen
  • Platform kan probleemloos worden aangepast op maat van de speciale vereisten van elke unieke toepassing

Meer info of een demo boeken?

Gerelateerde berichten

Benelux Scientific zet stapje extra via maatwerk

Tinius Olsen ontwikkelt en levert trekbanken voor mechanische tests. Het aanbod bestaat uit ongeveer tien varianten, steeds met een verschillende maximale kracht en een andere capaciteit. De systemen zijn rechttoe rechtaan; de echte variatie zit in de duizenden opties die er zijn voor wat betreft opspanmethodes, klemmen, platen en extra features. Precies daar zit de [...]

Bepaling van deeltjesgrootte en deeltjesvorm in het lab

Deeltjesgrootte is reeds lang een bekende parameter voor de kwaliteitsbewaking  van grondstoffen en eindproducten in bijvoorbeeld de voedingsindustrie, bouw en metallurgie. Denk hierbij aan de grootte of fijnheid van rijst, suiker of bloem, of de grootte-distributie van cement of cokes. Voor deze bepalingen werd vroeger vrijwel exclusief gebruik gemaakt van zeefanalyse, waarbij het monster door [...]

Dataphysics: als je door het bos de bomen niet meer ziet

Contactlenzen zijn tegenwoordig steeds populairder, omdat ze een handige manier zijn om vele typische zichtproblemen te corrigeren. Het waarborgen van hun veiligheid, gebruikscomfort en goede visuele prestaties zijn belangrijke taken voor elke contactlenzen fabrikant. Een parameter die de ontwikkeling en het ontwerp van goede contactlenzen mogelijk maakt, is de bevochtigbaarheid van het oppervlak. Deze is [...]

januari 31, 2022